Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 13. 11:14:00

HD videokonferencia a hazai tudomány szolgálatában

Lezárult a NIIF Intézet március végén elindított, videokonferencia-eszközök megvásárlására irányuló közbeszerzési eljárása, amelyet a Polycom termékeivel induló KFKI Rendszerintegrációs Zrt., a Magyar Telekom Csoport tagja nyerte el.

A fejlesztésnek köszönhetően megújul a hazai felsőoktatási és kutatási közösség által használt videokonferencia-infrastruktúra. A projekt keretében 30 darab High Definition (HD) H.323/SIP szabvánnyal kompatibilis Polycom HDX 8000 videokonferencia-végpont kerül felsőoktatási intézményekbe, kutatóintézetekbe, valamint közgyűjteményekbe, amelyek segítségével az intézmények munkatársai 1080p felbontású videokonferenciát bonyolíthatnak a NIIF Intézet által üzemeltetett HBONE hálózaton.

"A ma rendelkezésre álló legmagasabb minőséget biztosító videokonferencia eszközök jelentősen hozzájárulnak kutatóink versenyképességének javításához és a hazai és nemzetközi együttműködésekben való hatékonyabb részvételhez" - hangsúlyozta Nagy Miklós, az NIIF Intézet igazgatója.

A fejlesztésnek köszönhetően nem csak a végberendezések, de az NIIFI által biztosított országos infrastrukturális szolgáltatások is bővülnek. A többpontos videokommunikációt egy Polycom RMX 4000 videokonferencia-szerver (Multipoint Control Unit, MCU) támogatja, amely akár 35 HD vagy több mint SD videokonferencia-résztvevőt képes egyszerre kiszolgálni. A pályázatot elnyerő KFKI a kiépítés után 3 évig rendszertámogatást is nyújt.

A fejlesztést Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az NIIF Intézet által elnyert TIOP 1.3.2 HBONE+ elnevezésű kiemelt program támogatja. Az NIIF Intézet 2003-ban indította el IP-alapú videokonferencia szolgáltatását, amelynek részeként közel 50 tárgyalótermi videokonferencia-eszközt helyezett el felsőoktatási és kutatóintézetekben, valamint közgyűjteményekben. Ezeket a Polycom eszközöket szintén a KFKI szállította.

A rendszer részeként számos központi szolgáltatás támogatja a felhasználókat: multipontos szerver, központi címtár, felvétel és streaming szolgáltatás, valamint műszaki támogatás. A szolgáltatás kezdetektől kapcsolódik a nemzetközi kutatási és felsőoktatási hálózatok hasonló szolgáltatásaihoz, amelynek köszönhetően több ezer hasonló helyszín érhető el a világ számos pontján Kaliforniától Tokióig.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 00:26

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.