Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 2. 09:35

Júliustól olcsóbban telefonálhatunk külföldön

Július elsejétől az Európai Unió területén több mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és 3 százalékkal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára. A szolgáltatóknak ettől a naptól minden, az EU területén barangoló ügyfelüknél be kell állítaniuk az adatroamingot használók számára a számlasokktól megvédő értékhatárokat.

Olcsóbb lesz a beszédroaming és az SMS

Az EU roamingrendelete alapján az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken. Az uniós barangolásról szóló rendelet hatálya csak az EU tagállamokra, valamint Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki. A pontos árakat a szolgáltatók határozzák meg, de azok nem haladhatják meg a maximális értéket - a korábbi tapasztalatok alapján a hazai szolgáltatók valószínűleg a megengedhető maximális tarifákat állapítják majd meg, de egyedi akciók valószínűleg idén is lesznek.

Amint az ismert, az Európai Unió 2007 óta központilag szabályozza a beszédroaming-tarifákat, amelyek azóta folyamatosan csökkennek, 2010. július 1-én 0,39 euróra, illetve 0,15 euróra, 2011. július 1-én pedig 0,35 euróra, illetve 0,11 euróra változik a hívásindítás és a hívásfogadás nettó ára minden uniós szolgáltatónál. Tavaly nyáron az euró árfolyama és a távközlési szolgáltatások megnövekedett áfája miatt a magyar előfizetők számára mégis megnövekedett a külföldi mobilhasználat díja.

Az egy éve a szabályozott körbe tartozó SMS-küldés ára is csökken júliustól, a korábbinál kedvezőbb euróárfolyam miatt az EU területén barangolva egyik uniós ország  mobilszolgáltatójának hálózatába küldött SMS sem kerülhet többe 37,88 forintnál. A jelenlegi, még június végéig érvényes plafon 38,94 forint.

Korlátozott adatroaming

A roamingrendelet értelmében az adatroaming esetében a szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi ár július elsején megabájtonként 1 euróról 0,8 euróra csökken. Fontos tudni azonban, hogy ez a szabályozás a nagykereskedelmi árra vonatkozik, vagyis a szolgáltatók továbbra is annyit számláznak az ügyfeleiknek, amennyit nem szégyellnek. Itthon jelenleg a Telenor  uniós roamingtarifái a legkedvezőbbek (59 forint/100 kilobájt), ezt követi a T-Mobile (60 forint/100 kilobájt) és a Vodafone (190 forint vagy 240 forint 100 kilobájtonként). Utóbbi a nagykereskedelmi ár mintegy nyolcszorosa. Hogy a hazai szolgáltatók csökkenteni fogják-e ezeket az árakat júliiustól azt egyelőre nem tudni, az NHH mindenesetre bízik benne.

Az elmúlt időszakban a mobilinternetezés egyre népszerűbbé vált, de a magas adatroaming-díjak miatt az utóbbi időben sok fogyasztó a vártnál lényegesen magasabb számlával szembesült. A \"számlasokk\" elkerülése érdekében március elsejétől a mobilszolgáltatóknak valamennyi, az Európai Unió területén mobilinternet-roamingot használó ügyfelük számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybe vételekor választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz júliustól ez az összeg legfeljebb bruttó 17220 forint lehet.

A limit beállítás július elsejéig opció, utána azonban már kötelezettség lesz, azaz az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket. A rendelet szerint a szolgáltatók a korlátot adatmennyiségben is kifejezhetik, amennyiben az ügyfeleket előre tájékoztatják a megfelelő pénzügyi vonzatokról. Amennyiben a szolgáltató a határt adatmennyiségben szabja meg, akkor sem lehet a felkínált határ a nettó 50 eurós alapértelmezett értéknél magasabb.

Figyelmeztetést kell küldeni

A szolgáltatóknak a barangoló ügyfeleiket SMS-sel, e-mail üzenettel, vagy a számítógépen felugró ablakkal tájékoztatniuk kell arról, hogy elérték a pénzügyi vagy adatforgalmi korlát 80 százalékát. Biztosítani kell az ügyfelek számára a jogot, hogy kérjék szolgáltatójuktól az ilyen értesítések küldésének megszüntetését, illetve hogy bármikor díjmentesen kérjék a szolgáltatás visszaállítását. Ha az ügyfél forgalma túllépi a megállapított korlátot, akkor a szolgáltatónak szintén üzenetet kell küldenie, és jeleznie kell, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költségeket. Amennyiben a barangolást végző ügyfél nem válaszol a kézbesített értesítésnek megfelelően, a szolgáltatónak haladéktalanul meg kell szüntetnie a barangolásos adatátviteli szolgáltatás nyújtását, nem számolhat fel további díjat, kivéve, ha és ameddig az ügyfél kéri a szolgáltatások további vagy újbóli nyújtását.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) szerint a rendelet javította a fogyasztók helyzetét és hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen a sokkoló számlák száma, ugyanakkor a HFJK szerint a szolgáltatók a plafon beállításának lehetőségét ugyan a jogszabályban foglaltaknak megfelelően, de nem eléggé aktívan kommunikálták, így erről a lehetőségről sok fogyasztó nem szerzett tudomást. A HFJK ezért felhívja az Európai Unió tagállamaiba utazók figyelmét arra, hogy júliusig is éljenek a lehetőséggel, kérjék szolgáltatójuktól a megfelelő határérték beállítását.

November 1-jétől, amennyiben a barangolást végző ügyfél pénzügyi vagy adatforgalomra vonatkozó korlátozást igényel, vagy annak megszüntetését kéri, a váltásnak a kérelem kézhezvételét követő egy munkanapon belül, ingyenesen kell megtörténnie, és nem köthető az előfizetés más részeire vonatkozó feltételekhez és korlátozásokhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról