Szerző: Dojcsák Dániel

2010. május 19. 12:30

Ingyenes Facebook, de csak t-mobilosoknak

A Facebook tegnap egy újabb felületet jelentett be, amin keresztül a felhasználók elérhetik a közösségi szolgáltatást. a \"0\", azaz zero nevet kapott mobil oldalon keresztül minden alapvető funkció elérhető, de a tervezéskor a fő szempont a sebesség és az adatforgalom minimalizálása volt.

A Facebook Zero koncepciója, hogy azok is használhassák a szolgáltatást, akik nem rendelkeznek telefonjukon külön adatcsomaggal, vagy esetleg kis forgalmi limitjük van csak. Épp ezért a Facebook megállapodott 45 ország 50 mobilszolgáltatójával arról, hogy a 0.facebook.com oldal látogatása teljesen ingyenes, azaz a mobilcégek nem számláznak érte adatforgalmi díjat.

A Facebook Mobile, Lite, és Touch felületek után ez egy újabb fontos lépés azért, hogy a felhasználók elszakadhassanak a böngészőtől és az asztali környezettől. A mobilnet egyik hajtómotorja a közösségi kommunikáció, viszont a lakosság túlnyomó része továbbra sem nyitott arra, hogy külön adatcsomagot tartson fenn telefonján, mivel a legtöbb weboldal 3G vagy HSPA lefedettség nélkül kiábrándítóan lassú, másrészt a mobil adatforgalmazás költsége az USA-t és néhány egyéb országot leszámítva továbbra is túl drága.

Minden jó, ami ingyen van, vagy annál olcsóbb

Pedig ma már a Facebook mobil változatát százmillióan használják aktívan világszerte, 80 ország 200 mobilszolgáltatójának hálózatán. A Zero elindítása ezt a számot gyorsan megnövelheti, hisz a megállapodásban részt vevő szolgáltatók minden ügyfele hozzáférhet ingyen a szöveges oldalhoz.

\"\"

A Facebook Zero funkcionalitását tekintve leginkább az m.facebook.com változathoz hasonlít, csak némileg kevesebb cicomával. A felhasználók tudják frissíteni állapotukat, nézegethetik a hírfolyamot, \"lájkolhatnak\", hozzászólhatnak, válaszolhatnak üzenetekre vagy írhatnak mások falára. A képek viszont nem jelennek meg automatikusan, hanem egy klikk távolságba kerültek, így csak akkor generálnak adatforgalmat, ha tényleg meg akarjuk nézni azokat. A fényképnézegetés viszont már a Zero oldalon kívüli tevékenység, így arra már a normál adatforgalmi díjak vonatkoznak, ugyanúgy, mint amikor bármilyen más külső linkre kattint a felhasználó.

Díszes társaság

Egyéb esetben a Facebook Zero oldalán belül bármennyit barangolhatnak, cseveghetnek az felhasználók, semmit sem kell fizetniük, s nem is számít bele a forgalom a meglévő adatcsomag keretébe. A szolgáltatás egyébként főként a fejlődő országokban elérhető, mint Indonézia, India, Kongói Köztársaság, Bolívia. Persze felbukkan néhány fejlettebb ország is, mint Norvégia, Belgium, Ausztria is, de az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság ebből a körből kimaradt. Magyarországon kizárólag a T-Mobile ügyfelei élvezhetik az ingyen mobil Facebookot, pedig a szomszédos Romániában és Törökországban a Vodafone-nál, Dániában pedig a Telenornál is elérhető. A bejelentést is tartalmazó blogbejegyzésben egyébként már most további partnerhálózatokat említenek, így előfordulhat, hogy hamarosan a másik két itthoni szolgáltató is feltűnik ezzel a lehetőséggel.

Arról nem esett szó, hogy amennyiben valaki roamingol a támogatott hálózatokon, akkor is ingyenes Facebook hozzáféréshez jut-e, pedig a nyaralás alatt bizonyára érdekes lehetőség lenne benne maradni az információáramlásban anélkül, hogy az komoly költségeket jelentene.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról