Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Az arabok is otthon érezhetik magukat a weben

Dojcsák Dániel, 2010. május 10. 15:15
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A nem latin betűket használó országok némelyike már ünnepelheti, hogy aktiválódtak az első speciális domain-nevek, ahol még az országjelző kód is a saját nyelvükön érhető el.

Arab öröm

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) végre élesítette a rendszereket, melyek lehetővé teszik a nem-latin karakterek használatát domain nevekben. Elsőként Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok és Szaud-Arábia kapott zöld lámpát az új TLD-k használatára.

Mindhárom országban elérhetőek az arab karakterkészletet használó domain nevek, sőt, a nevek jobbról-balra írhatóak az ottani szabályoknak megfelelően. A lépés már jó ideje lógott a levegőben, de csak pár hónappal ezelőtt született döntés róla, de a bevezetés is eltarthat hónapokig. A végeredmény, hogy több mint 20 országban lesznek használhatóak a nem szokványos, nem-latin karakteres webcímek.

Az ICANN ezzel együtt felhívja a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy az említett három országban már elérhetőek a saját speciális országkódok, legfelsőbb szintű domainnevek, azok a nyugati országokban továbbra sem lesznek feltétlenül megjeleníthetőek, ha a szükséges betűtípusok nincsenek telepítve - igaz, ezek néhány kattintással elérhetőek szabadon a neten. Akiknél mégsincsenek installálva ezek a betűk, ott a címek százalékjelekkel és "xn-" címkékkel tűzdelt fura karaktersor jelzi majd, hogy valami nincs rendben.

Nagy nap

A fejlesztés aktiválását az ICANN elnöke, Rod Beckstrom történelminek nevezte, Tina Dam, az ICANN nemzetközi domainekért felelús igazgatója viszont egyenesen azt állítja, hogy ez a legjelentősebb nap az internet elindulása után. Ha ez kissé túlzás is, de a مصر (egyiptomi), a السعودية (szaudi) és a امارات (emirátusokbeli) TLD-k bizonyára jelentős előrelépést jelenthetnek az érintett felhasználók számára. A nyugati világ felhasználói pedig az ICANN blogjában megjelent bejegyzéséből tudhatják meg, hogyan készíthetik fel böngészőiket a speciális webcímekre.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.