Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 5. 21:53

Megérkezett a Google szupertelefon

Hivatalosan is bemutatkozott a Google telefon, a HTC által gyártott Nexus One. Szinte minden tulajdonságában veri a jelenlegi okostelefon mezőnyt, talán nem véletlenül aposztrofálták a bemutatón az első szupertelefonnak a piacon. Az ára viszont alacsonyabb, mint az a csúcsmodelleknél megszokott.

A hivatalos Google sajtótájékoztató magyar idő szerint este 7 órakor keződött a kaliforniai Mountain View-ban, s némi Android-történeti áttekintés után az előadók hosszasan ecsetelték az új mobil és az új Android 2.1 képességeit.

A Google büszke arra, amit véghez vitt két év alatt, amióta néhány szolgáltatóval együtt megalapították az Open Handset Alliance nevű szervezetet, amely az Android bölcsője is egyben. Elsőként jött a T-Mobile G1, ami még kissé esetlen volt, ráadásul hosszú ideig csak egy országban, egy szolgáltatónál volt elérhető. Később a sokkal vékonyabb myTouch, azaz a HTC Magic érkezett, de ez sem elégítette még ki a Google-t. Az Android közben fejlődött, jöttek az újabb funkciók, a gyorsabb böngésző, a Market, s szép lassan a nagy gyártók is elkezdték befogadni az új operációs rendszert.

Elégedetlen volt a Google

Az Android evolúciós fájának két szélsősége az olcsó T-Mobile Pulse és az iPhone-verőnek is titulált Motorola Droid. Az Android bizonyította, hogy a csúcskategóriában is megállja a helyét, de új sztenderdeket teremt a középkategóriában is. Mostanra már 20 készülék van forgalomban, 48 országban, s a számok innentől kezdve fognak csak meredeken emelkedni. A Google küldetése, hogy minél több ember használhassa és használja is a mobilját webezésre, amihez szerintük egy erre létrehozott megfelelő kezelőfelület, rendszer szükséges. Büszkék persze azokra a készülékekre is, melyek idő közben készültek el, mint a HTC Hero, a Motorola Cliq, vagy a hamarosan debütáló Sony Ericsson Xperia X10.

\"\"

A cégtől szokásos elégedetlenség viszont tovább hajtotta a Google-t, s egy olyan készüléket akartak bemutatni, amivel be lehet mutatni az összes új szolgáltatást, funkciót és képességet, amit az immár 2.1-es verziószámot viselő Android nyújt. Ehhez a HTC-t hívták segítségül, a házasságból pedig nem más született, mint a Nexus One.

Új kategória: szupertelefon?

A mobil már tavaly év végén készen állt, de a lehető legnagyobb titokban tartották a mai napig. Ez  egészen jól sikerült, pedig minden Google alkalmazott kapott egyet karácsonyra, és a sajtóban is csak találgatások voltak arról, hogy mit is fog tudni a Google \"szupertelefon\". Bár a lapok már hetekkel korábban értesültek a Nexus One érkezéséről, a pontos részleteket valójában nem ismerhette meg a szélesebb publikum.

Nehéz sorba állítani a most már biztossá vált információáradatot, de röviden annyit érdemes tudni, hogy megdöbbentően gyors a készülék, gyönyörű kijelzője van, az Android 2.1 pedig egyértelműen webre született.

\"\"

A mobil első felét nagyjából kitölti a 3,7 hüvelykes AMOLED kijelző. A gépház belsejében természetesen az 1 gigahertzes Snapdragon processzor duruzsol, a mobil hátulján pedig egy 5 megapixeles kamera bújik meg egy LED-vakuval együtt. A Nexus One támogatja a szokásos GSM-frekvenciákat, nem hiányzik belőle sem a Wi-Fi, sem a GPS, sem a HSDPA, sem a sztereó Bluetooth támogatás, a HTC csúcskészülékeihez híven teljes felszereltséget kapott. A Snapdragon erejéből futja hardveres 3D gyorsításra is. Tárhelyből fél gigabájt belső flash-memória és ugyanennyi RAM jutott, microSD-kártyából pedig gyárilag egy 4 gigabájtos jár hozzá, de ez szabadon bővíthető.

Brutálisan gyors, megdöbbentően sokat tud

A Nexus One natív MPEG4-támogatást is kapott, a funkciók között mazsolázva pedig olyanokat találunk, mint a közvetlen YouTube-feltöltés, a Facebook-integráció, illetve az egyéb közösségi szolgáltatások erős támogatása. A widgetekből eddig sem volt hiány, de a Google még többet ígér, s a felhasználóbarátság jegyében az eddigi 5 home panel helyett is több lett. A bemutatón látszott, hogy rezzenéstelen gyorsasággal lehetséges az oldalak között lapozni, s az sem töri meg a vizuális teljesítményt, ha a felhasználó egy élő, animált háttérképet állít be.

Az alapprogramok között megújult a galéria szoftver, ami szintén csábítóan hat. Az albumok és a képek között úgy lehet scrollozni, mintha egy statikus grafikát csúsztatnánk a kijelzőn, sőt a szoftvert még látványosabbá tették a gyorsulásmérőből jövő jelek felhasználásával. Ha megdöntjük a kijelzőt, akkor a képek is dőlnek. Nagyjából az a hatás, mint a Cooliris képkezelő szoftver esetében.

Hangfelismerés minden szövegmezőben

Ennél jóval ütősebb, hogy integráláták a Google hangfelismerő megoldását, így mostantól kezdve minden szövegmezőbe lehet beszéddel \"írni\". Sőt, olyan komplex feladatok is elérhetőek egy egyszerű hangparancs által, mint egy navigációs cél beállítása és a turn-by-turn navigáció elindítása. A bemutató keretében a Google fejlesztő a \"navigate to Ikea\" kifejezést mondta be, mire a telefon a GPS-koordinátával megtámogatott Google Maps keresés által lokalizálta a legközelebbi svéd bútorboltot, majd a Google Maps alkalmazásban el is indította a navigációt.

Egy másik példával azt mutatta be a fejlesztő, hogy mostantól a pötyögés helyett akár fel is lehet mondani az emaileket is - ezek után talán már nem is fog annyira hiányozni a fizikai billentyűzet. Kérdés persze, hogy a szoftver mennyire kezeli jól az akcentusokat, illetve mit kezd a szlenggel vagy a beszédhibával. Természetesen egyelőre csak angol nyelven elérhető a beszédfelismerés, és magyarul valószínűleg soha nem születik meg ez a fejlesztés a Nexus One-ra (túl kicsi piac, túl bonyolult nyelv).

Most még kuriózum, de a Google szerint ez csak a mérce

Az Android 2.1 bemutató része volt még a Google Earth is, amely immár mobilon is tökéletesen fut. Ugyanaz a látvány, ugyanaz a funkcionalitás, mint amelyet desktop környezetben megszokhattunk, sőt kicsivel még simábban is futott a bemutatón, mint amit egy átlagosnál kicsit gyengébb PC lenne képes produkálni. A nyitott operációs rendszer határait persze nem lehet körberajzolni pár alkalmazással, a többi már a szoftverfejlesztő cégeken múlik. A Nexus One jelenleg kuriózum, viszont pár hónap múlva már több egyenrangú partnere is biztosan lesz. Ha más nem, akkor a Sony Ericsson Xperia X10, ami szintén Androiddal és Snapdragonnal felvértezve érkezik, bővítve a fejlesztők számára a nagy teljesítményű Android készülékek piacát.

A bemutatót követően már azonnal rendelhetővé is vált a Nexus One, igaz egyelőre csak az Egyesült Államokban. Ennek oka leginkább az, hogy akadálymentes kiszállítást és bevezetést szeretnének minden országban. A terv viszont az, hogy fokozatosan szaporodik majd azon országok száma, ahol rendelhető a termék.

Olcsón, közvetlenül a Google-től

A Nexus One közvetlenül a Google webes boltjából rendelhető, akár függetlenül, akár előfizetéssel is a kijelölt szolgáltató SIM-kártyájával együtt. Kártyafüggetlenül 529 dollárba kerül, s működik bármely alkalmas mobilhálózaton a világ minden pontján. Így, aki nem bír várni a hazai megjelenésig, az kérje meg egy amerikai, brit, szingapúri, hongkongi ismerősét, hogy vegye meg és küldje el neki. A webbolt ugyan amerikai, de a felsorolt helyekre is vállalják a független készülékek kiszállítását.

\"\"

Európában a Vodafone forgalmazza majd előfizetéssel a Nexus One-t, de itt még nincsenek publikus árak. Az amerikai T-Mobile előfizetők 179 dollárért kaphatják meg, ami körülbelül 30 ezer forint. A független változat 529 dolláros ára viszont szintén versenyképes, hiszen 100 ezer forint alatti összegért vehet bárki egy csúcstelefont. Igaz félő, hogy a hivatalos megjelenés után az 529 dollár helyett felénk 529 euró lesz az ár.

Új geek szabvány

Aki rászánja magát a vételre, az meglepheti magát egy extrával is. A fémborítású készülék hátlapján lévő szürke csíkra két sornyi szöveget gravíroztathat minden egyes vevő, megkoronázva ezzel az egyébként is \"coolnak\" számító mobilt. Habár a Nexus One önmagában nem egy világmegváltó készülék, de az Android 2.1 és a tökéleteshez közeli hardverkombináció magasra teszi a lécet a jövő okostelefonjai előtt - ez is volt a Google célja. Ilyen áron (a jóval gyengébb képességű iPhone 400 dollár) pedig tényleg azt lehet mondani, hogy ez egy igazi iPhone-gyilkos.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról