Szerző: Koi Tamás

2009. május 27. 09:17

Letölthető a végleges Vista SP2

Kissé szokatlan időzítéssel, csaknem egy hónappal a gyártásba küldés után a Microsoft letöltési oldalán is elérhetővé vált a Vista és a Windows Server 2008 második szervizcsomagja. A Vista SP2 terjesztése egyelőre továbbra sem automatikus, ráadásul a magyar lokalizációra is várni kell néhány hetet.

Hétfőn, az amerikai nemzeti ünnepen jelent meg a Microsoft letöltési oldalán a Vista második javítócsomagjának végleges kiadása, melyet 32 és 64 bites változatban egyaránt közzétett a Microsoft, emellett elkészült a Windows Server 2008 SP2 IA-64-es verziója is. A szoftvercég egy DVD ISO fájlt is közzétett az oldalon, ezen az SP2 összes verziója megtalálható. A javítócsomag egyelőre öt nyelvre lokalizáltan, angolul, németül, franciául, japánul és spanyolul jelent meg, a többi lokalizáció (így egyebek mellett a magyar) érkezése a következő hetekben várható. A különböző internetes fórumokon írt tapasztalatok alapján a végleges javítócsomag megegyezik azzal a változattal, mely hetek óta kering a legtöbb torrenthálózaton.

A Vista és Windows Server 2008 SP2 az eddig megjelent hibajavítások mellett olyan újdonságokat tartalmaz majd mint a Blu-ray és Bluetooth 2.1 támogatása, illetve a Windows Search 4, bár utóbbi kettőt különálló frissítésként már eddig is letölthették a felhasználók. A javítócsomag része a Windows Connect Now, ami a vezeték nélküli hálózatok konfigurációját egyszerűsíti, illetve lehetőség lesz exFAT fájlrendszer esetén UTC időt használni, így időzónák között is zökkenőmentesen lehet állományokat szinkronizálni. A Windows Server 2008 SP2-be integrálják a Hyper-V virtualizációs köztesréteget is, amely a szerverekre szánt operációs rendszer végleges kiadását követően jelent meg.

Az SP2-vel mind szerver- mind kliensoldalon megjelent egy új energiatakarékossági opció is, mely lehetővé teszi az energiasémák csoportházirend-szintű szabályozását. A csomag a Windows 2008 Server esetében javította a Terminal Server licenckulcsok visszamenőleges kompatibilitását, ezzel a régebbi Terminal Server verziókat futtató kliensek csatlakozási problémáját is megoldották.

A Microsoft az eredeti terveknek megfelelően, még a második negyedévben elkészült a Vista második javítócsomagjával, az SP2 fejlesztése a kezdeti szkepticizmus ellenére ütemesen zajlott. A Vista SP2-ből egy béta jelent meg decemberben, ezt február végén követte a kiadásra jelölt (RC) verzió, végül a javítócsomag április végén került gyártásba (RTM). Az SP1 esetében ezt követően másfél hónap telt el a publikus megjelenésig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról