:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 22. 13:31

Nem tudni, mikor lehet újra nyereséges a Lenovo

A PC-piac gyengesége és átszervezésekkel kapcsolatos költségek miatt veszteséges volt a Lenovo a legutóbbi lezárt negyedévben. A PC-gyártó különösen ki van téve a recesszió negatív hatásainak, ugyanis forgalmának jelentős része -- minden igyekezet ellenére --a vállalati szegmensből származik.

A PC-eladások drámai visszaesése a Lenovót is sújtotta, a kínai gyártó forgalma meredeken csökkent a március 31-én zárult negyedik pénzügyi negyedévben. A cég bevétele 26 százalékka 2,77 milliárd dollárra apadt, a veszteséget egy 116 millió dolláros, végkielégítésekkel kapcsolatos kiadás is tetézte, így a Lenovo 264 millió dolláros mínusszal zárta az időszakot. Egy évvel korábban még 140 millió dolláros profitot tudott termelni a vállalat.

Az év első három hónapjára eső negyedik üzleti negyedév során a Lenovo 8,2 százalékkal kevesebb számítógépet értékesített mint egy évvel ezelőtt, vagyis a forgalom némileg nagyobb mértékben csökkent a piaci átlagnál. A Gartner 6,5 százalékos, az IDC 7,1 százalékos visszaesést regisztrált ugyanerre az időszakra. A Gartner szerint az első negyedévben világszerte 67,2 millió PC talált gazdára, az IDC adatai alapján pedig 63,4 millió gépet adtak el, a statisztikák azt mutatják, a fogyasztók továbbra is költenek, de a cégek behúzták a kéziféket.

Jang Jüancsing, a Lenovo elnök-vezérigazgatója az év egészében kedvezőtlen piaci körülményekre számít, a forgalmának túlnyomó többségét a vállalati szegmensben bonyolító cég számára fájdalmas, hogy a válság miatt sok helyen elhalasztják a PC-beszerzéseket. Még a korábban lendületesen növekedő kínai piac bővülése is drámaian lelassult. A cég szerint egész évben kedvezőtlenek lesznek a körülmények, a Lenovo azonban minden lehetőséget meg fog ragadni teljesítményének javítására, beleértve a felvásárlásokat is -- fogalmazott Jang. Azt azonban nem tudta megmondani a vállalatvezető, mikor lehet újra nyereséges a Lenovo.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.