Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 22. 13:31

Nem tudni, mikor lehet újra nyereséges a Lenovo

A PC-piac gyengesége és átszervezésekkel kapcsolatos költségek miatt veszteséges volt a Lenovo a legutóbbi lezárt negyedévben. A PC-gyártó különösen ki van téve a recesszió negatív hatásainak, ugyanis forgalmának jelentős része -- minden igyekezet ellenére --a vállalati szegmensből származik.

A PC-eladások drámai visszaesése a Lenovót is sújtotta, a kínai gyártó forgalma meredeken csökkent a március 31-én zárult negyedik pénzügyi negyedévben. A cég bevétele 26 százalékka 2,77 milliárd dollárra apadt, a veszteséget egy 116 millió dolláros, végkielégítésekkel kapcsolatos kiadás is tetézte, így a Lenovo 264 millió dolláros mínusszal zárta az időszakot. Egy évvel korábban még 140 millió dolláros profitot tudott termelni a vállalat.

Az év első három hónapjára eső negyedik üzleti negyedév során a Lenovo 8,2 százalékkal kevesebb számítógépet értékesített mint egy évvel ezelőtt, vagyis a forgalom némileg nagyobb mértékben csökkent a piaci átlagnál. A Gartner 6,5 százalékos, az IDC 7,1 százalékos visszaesést regisztrált ugyanerre az időszakra. A Gartner szerint az első negyedévben világszerte 67,2 millió PC talált gazdára, az IDC adatai alapján pedig 63,4 millió gépet adtak el, a statisztikák azt mutatják, a fogyasztók továbbra is költenek, de a cégek behúzták a kéziféket.

Jang Jüancsing, a Lenovo elnök-vezérigazgatója az év egészében kedvezőtlen piaci körülményekre számít, a forgalmának túlnyomó többségét a vállalati szegmensben bonyolító cég számára fájdalmas, hogy a válság miatt sok helyen elhalasztják a PC-beszerzéseket. Még a korábban lendületesen növekedő kínai piac bővülése is drámaian lelassult. A cég szerint egész évben kedvezőtlenek lesznek a körülmények, a Lenovo azonban minden lehetőséget meg fog ragadni teljesítményének javítására, beleértve a felvásárlásokat is -- fogalmazott Jang. Azt azonban nem tudta megmondani a vállalatvezető, mikor lehet újra nyereséges a Lenovo.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 03:34

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.