Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 21. 14:07

Budapestet is bevette a Street View román verziója

A Google Street View szolgáltatás előkészületének számító fotózás nagy port kavart Magyarországon is, sőt az adatvédelmi biztos is felszólalt az ügyben. Eközben a román Norc fű alatt szintén végigfotózta a magyar fővárost, s mostanra a képek egy része már elérhetővé is vált.

Keleti nézet

Viszonylag alaposan, a külső kerületeket is érintve járta be a romániai Norc-ot üzemeltető eXtreme Soft Group fényképezős autója a magyar fővárost. A képek minden esetben nappal, jó fényviszonyok közt készültek, körülbelül egy hónappal ezelőtt. A Google Street View-hoz hasonlóan itt is ki vannak takarva a rendszámok, illetve a legtöbb esetekben az arcok is.

A lakóövezetek is megvannak

A Norc üzleti terve valószínűleg abban merült ki, hogy a Google által hanyagolt kelet-európai térségben létrehozza, lemásolja a Street View szolgáltatást, bár azzal bizonyára nem számoltak, hogy válaszlépésül a Google is beküldi a régióba autóit. A Norc jelenleg Románián kívül Oroszországban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és Magyarországon érhető el. A hozzáadott érték a Google-höz képest ebben a régióban, hogy nem csak a fővárosokra korlátozzák a fotózásokat, hanem az érintett országokban lehetőség szerint minden nagyobb települést szeretnének végigjárni.

Országonként 20 város a cél idén

A transindex.ro hírportálon megjelent interjú szerint jelenleg húsz romániai város és régió van befotózva, például Bukarest, Kolozsvár, Temesvár, Szatmárnémeti, Nagyvárad, Arad, Nagybánya, Konstanca, Marosvásárhely, a Prahova völgye és a tengerpart. A többi országban idén év végére szintén szeretnék elérni ezt a húszas számot. Magyarországon egyelőre csak Budapest tekintető meg, de például Szlovákiában Kassa (Kosice) vagy éppen Besztercebánya (Banská Bystrica) is terítékre került már.

Kálvin tér, metróépítés. Egy örök emlék

A Norc készítői továbbá nem is olyan misztikusak, mint a Google, így elárulták, hogy négy furgonváltozatú Dacia Logan járja az utakat. Autónként tíz tükörreflexes Canon digitális fényképezőgép, bokorszerű elrendezésben a tetején készíti a képeket, a feldolgozásért pedig egy szinte átlagosnak mondható, Pentium 4-es processzorral szerelt számítógép felel. A csomag többi része pedig mindössze egy megbízható digitális térkép, egy kisméretű LCD és egy GPS-vevő, illetve az útvonaltervező.

Google API

Az Google Maps API-ját és térképeit használó Norc apró pöttyökkel jelzi azokat a helyeket, ahol panorámafotó készült, pirossal a még feldolgozás alatt lévőket, kékkel a már megtekinthetőeket. Budapest tervezett lefedettsége szinte teljes, bár a jelenlegi állapot szerint a város kicsit több, mint egyharmada tekinthető meg fotókkal is. A belváros szinte teljesen készen van, a külső területek pedig fokozatosan kapcsolódnak majd be.

a címlapról