Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 11. 14:45

Csökkenő bevétel, hatalmas veszteség a Symantecnél

Egy goodwill-leírás veszteségbe rántotta a Symantec negyedik negyedéves eredményét, a szoftvervállalat bevétele 5 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.

A recesszió mélyülése óta téma a piacon, vajon a válság hatására összehúzott informatikai büdzsékből mennyi jut biztonságra. A Symantec eredményei azt mutatják, a biztonság sem marad érintetlen terület, a költések itt is csökkennek -- a nagyvállalati biztonsági termékekkel foglalkozó részleg forgalma 14 százalékkal apadt éves összehasonlításban.

A biztonsági szoftverek első számú gyártójának 5 százalékkal 1,49 miliárd dollárra csökkent a forgalma az áprilisban véget ért negyedik pénzügyi negyedévben. Az általánosan elfogadott számviteli alapelvek (GAAP) szerinti veszteség 249 millió dollár volt, az előző év azonos negyedévének 186 millió dolláros nettó nyereségével szemben. A hatalmas veszteséget egy 400 millió dollárt meghaladó goodwill-leírás okozta, ezt figyelmen kívül hagyva azonban a Symantec (nem GAAP szerinti) nyeresége 318 millió dollár volt, ez 3 százalékos emelkedés éves összehasonlításban.

A Symantec storage- és szerverkezelési üzletága a negyedév során a bevétel 36 százalékát hozta, a divízió forgalma tavalyhoz képest 4 százalékkal csökkent. A fogyasztói üzletág forgalma 1 százalékkal csökkent egy év alatt annak. Az elemzők részére rendezett telefonos konferencián James Beer pénzügyi vezető elmondta, a Conficker körüli felhajtás jelentősen megnövelte a fogyasztók érdeklődését az informatikai biztonság iránt. Beer kiemelte még a Norton 360 sikerét, az otthoni felhasználóknak szánt csomag már a fogyasztói divízió forgalmának harmadát adja.A védelmi és megfelelőségi üzletág éves csökkenése 14 százalék volt, a szolgáltatásokból befolyó bevétel 27 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban.

A vállalat éves forgalma 5 százalékkal 6,2 milliárd dollárra emelkedett. A hazai leányvállalat ennél nagyobb növekedést tudott elérni -- tudta meg a HWSW Teasdale Haroldtól, a Symantec hazai vezetőjétől. \"Az informatikai biztonsági termékvonal folytatta az elmúlt évek trendjeinek megfelelő biztos növekedést. A vírusvédelmi piacon masszívan megerősítettük a piacvezető pozíciónkat hazánkban, jóllehet piaci részesedésünk még kissé elmarad a nemzetközi átlagtól, azonban jelentősen nőtt az előny a közvetlenül minket követő konkurenseinkkel szemben\" -- mondta lapunknak Teasdale Harold.

A Symantec magyarországi vezetője szerint a Veritas felvásárlásából létrejött rendelkezési állási üzletág gyorsabb ütemben fejlődött a 2009-es pénzügyi évben mint a biztonsági, ez elsősorban a Backup Exec adatmentési technológia terjedésének valamint az olyan fejlesztéseknek köszönhető, mint az archiválás vagy a deduplikáció térhódítása.

Idén az adatszivárgás elleni megoldástól, valamint a jelentős fejlesztésen keresztülesett vállalati vírusvédelmi termék, a Symantec Endpoint Protectiontől vár üzleti sikereket Magyarországon a Symantec. A rendelkezésre állási termékskálán azok a megoldások kerülnek fókuszba, amelyeknek a segítségével az adatközpontnak a működési költségeit lehet sökkenteni. \"Várakozásom szerint a legkeresettebb ilyen technológia a deduplikáció lesz, amelynek a segítségével látványosan lehet a mentési képeket zsugorítani és lehet ezáltal nagyarányú tárolóeszköz-költséget megspórolni. -- mondta lapunknak Teasdale Harold. \"gyancsak kulcsszerepe lesz a Symantec adatközpont-felmérési szolgáltatásának, amelynek a segítségével a tárolórendszerek kihasználtságát lehet optimalzálni és akár évekig nem szükséges emiatt drága tárolóeszközök bővítését kezdeményezni.\"

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról