:

Szerző: mz

2000. július 28. 21:57

Működő szilícium-retina

Egy szemorvos és villamosmérnök testvérének cége hamarosan konkrét eredményekről is beszámolhat az első olyan implantátumról, melyet emberi szembe ültettek be, és mely valójában egy napenergiával működő szilícium-retina. Az Optobionics tesztdarabjai június végén kerültek három vak páciens szemébe. A mesterséges szilícium-retina (Artificial Silicon Retina - ASR) a szemideghártya-gyulladás áldozatainak segít abban, hogy legalább részben visszanyerhessék látásukat.
Természetesen teljes látásról szó sincs, olvasni vagy vezetni nem tudnak majd a betegek - de arra jó esélyük van, hogy legalább a fény-árnyék átmeneteket, árnyékokat, foltokat lássanak. A kutatók már ezt is nagy előrelépésként értékelnék a további fejlesztések szempontjából.
Az ASR nem segíthet a cukorbetegség, zöldhályog vagy agyvérzés miatt megvakult embereken - de így is mintegy 30 millió ember számára lehet fontos a világon. A kutatás jelentős eredményeket szolgáltat a beteg emberi tesztrészek elektronikus készülékekkel való helyettesítésében is.
Az apró chip a retina alá kerül beültetésre, annak ép részeit sértetlenül hagyva. Az ASR érzékeli a fényt, és elektromos impulzusokká alakítja azt; az impupulzusokat a látóideg továbbítja az agy látóközpontjába - ezért csak olyan személyek alkalmasak a beültetésre, akik ép látóideggel és látóközponttal rendelkeznek.
Maga a chip 2 milliméter átmérőjű, vastagsága az emberi hajszáléhoz hasonló. Méretének csökkentése érdekében tokozással sem látták el. Összesen mintegy 3.500 olyan apró cella található rajta, mely elektromossággá alakítja a fényt. Fejlesztésénél súlyos problémát jelentett a huzamosabb használat során fellépő tápellátási problémák megoldása, illetve a szem begyulladása nélkül történő beültetés. Érdekessége éppen ebben rejlik: egy egyedülálló chipről van szó, mely nem igényel vezetékeket, külső tápot, számítógépet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.