Szerző: mz

2000. július 28. 21:23

Szerves anyagból készült lézer

A Bell Laboratórium fizikusai - akik mellesleg a Lucent Technologies kutatási és fejlesztési részlegének jobbkezét alkotják - kifejlesztették az első szerves anyagból készült lézert; ezzel olyan áttörést érve el, mely a lézerek elterjedt használatához vezethet az alkalmazások széles körében. A szerves lézer, melynek pontosabb leírása a Science magazinban jelent meg, olcsóbb tömeggyártást tesz lehetővé, mint a hagyományos félvezető lézerek.
Az eddigi szerves lézereket más fényforrások, például más lézerek működtették, ami erősen korlátozta alkalmazási területüket. Az elektromos működtetésű lézerek előnyösebbek, mert azokat könnyen lehet integrált áramkörökre szerelni.
Mivel a szerves alapanyagok olcsóbbak, mint a szervetlen félvezetők, a kutatások eredményeként remélhetőleg csökken a lézerek előállításának költsége; esetleg ugyanakkora költséggel több lézert lehet előállítani, ami adattároló-eszközökben vagy nyomtatókban lehet hasznos - ugyanis lecsökkentheti az adatok elérését, megjelenítését.
Az új lézereket nemcsak olcsón, de valószínűleg többféle hullámhosszra szabva lehet majd előállítani. Vezérlésüket a meglévő szilícium alapú áramkörökkel lehet megoldani, illetve a jövőben műanyag tranzisztorokkal kombinálva őket tovább csökkenthető az áramkörök gyártási költsége, súlya.

A Bell Laboratórium most ünnepli 75. születésnapját. A világ egyik legtöbb kutatással dicsekedő intézménye, 1925 óta falai közt több, mint 40.000 találmány született. Jelentős része volt a huszadik század telekommunikációs technológiáinak kidolgozásában vagy tökéletesítésében; többek közt a tranzisztorok, a digitális hálózatok, a jelfeldolgozás vagy a mobiltelefonok területén. Jelenleg 29 országban 30.000 emberrel a telekommunikáció legnagyobb kutatóintézete.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról