Szerző: Vörös Péter

2000. július 28. 12:19

A júniusi kiskereskedelmi forgalmi adatok alapján a Handspring Visor Deluxe vezet a kéziszámítógép kategóriában

Az USA-ban a Palm operációs rendszert használó Handspring Visor Deluxe készüléke 25%-os részaránnyal első a PC Data júniusi adatai alapján, megelőzve a Palm-ot, a Hewlett-Packard-ot, a Casio-t és a Compaq-ot. A második helyen a Palm Vx végzett 16%-os részaránnyal, míg a Palm IIIxe 13,6%-kal a harmadik lett. A további helyeken a Handspring Visor, a Palm VII, a Palm V és a Palm IIIe végeztek. Természetesen az adatokból világos az, hogy az összesített piaci részarányt tekintve a Palm a Handspring előtt végzett.

Az adatokból az is világosan látszik, hogy a Microsoft Pocket PC-re épülő kéziszámítógépek elég gyengén muzsikálnak a kiskereskedelmi piacon. A legkeresettebb Pocket PC a Compaq iPaq-ja, de ez egyelőre nem nagyon kapható a kiskereskedelmi csatornán keresztül.

Az alkatrészellátással kapcsolatos gondok szinte az összes kéziszámítógépgyártót egyaránt érintik (a mostani adatok alapján a Handspring tűnik csak kivételnek), s ennek erős hatása van a kiskereskedelmi forgalomra. E gondok leginkább a Pocket PC-alapú kéziszámítógépeket érintik, júniusban a két legjobban menő Pocket PC készülék a HP Jornada-i voltak, összesen 4%-os piaci részaránnyal. Úgy tűnik, hogy a Compaq iPaq az iskolai szezon kezdetét is le fogja késni, sőt még a karácsonyi időszakról is lemaradhat a tömeges szállításokkal.

A Palm augusztus 7-én tervezi bemutatni az M100 kódnevű kéziszámítógépét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról