Szerző: mz

2000. július 27. 22:34

Olympus - Polaroid digitális kamera képnyomtatással

Két nagy fényképezőgép-gyártó, az Olympus és a Polaroid közösen fejlesztettek ki egy, a képet azonnal kézzelfogható formába öntő digitális kamerát. A kamerával digitális képeket lehet készíteni, illetve azokat azonnal a Polaroid filmjére nyomtatni - így 10-15 másodperc alatt kész a papír alapú kép. A termék valószínűleg új kategóriát teremt az amerikai piacon.
A C-211 típusú, 2,1 megapixeles CCD-vel szerelt kamera a két cég neve alatt jelenik meg, ajánlott végfelhasználói ára egy híján 800 USD lesz.
Elemzők szerint az új termék szerény piaci sikerre számíthat, mivel méretei miatt (kb. 17 x 14 x 6 cm) esetlen darabnak tűnik, illetve gyenge képminőséget szolgáltat (1.600 x 1.200 pixeles felbontás) - ezzel a gyakorlatban nem sokra tudják alkalmazni az üzleti és hobbifelhasználók.
A két cég fejlesztése nem az első ilyen jellegű termék, a Fuji Photo Film tavaly novemberben egy 2,3 megapixeles kamerával jelent meg a japán piacon, igaz, annak ára 900 USD felett mozog, és 35 másodperc alatt nyomtatja ki a képet. További versenytársak egyelőre nem ismertek a területen.
Bár a készülék technikai részletei egyelőre nem ismertek, ipari források szerint az a Polaroid Color Shot nevű, hordozható nyomtatójának nyomtatási technológiáját használja, mely egy LED-mátrix segítségével állít elő 6 x 9 colos képeket. A gépben állítólag két processzor van, ezek egyike végzi a képfeldolgozást, a másik a nyomtatásért felelős.
A készülék 3x optikai, 2x digitális zoommal rendelkezik, illetve egy 2 colos TFT LCD kijelzővel. Tiff és jpeg formátumokat kezel, valamint QuickTime mozgóképeket. A képanyagot egy 8 Mbyteos SmartMedia kártyán tárolja, számítógéppel USB porton keresztül csatlakoztatható. A nyomtatott képek 5,715 x 7,3 centiméteres filmre készülnek, áruk 65-70 cent darabonként.
Az európai elérhetőség egyelőre ismeretlen - hacsak valamelyik szemfüles importőr nem hoz nekünk néhány tesztdarabot...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról