Szerző: Bodnár Ádám

2000. augusztus 21. 00:00

Compaq Aero 1500 teszt

Bár a Compaq Aero 1500 csak egy hétig lehetett nálam, igazán le voltam nyűgözve a képességeitől, vagy ahogy Artúr király mondta a Gyalog-galoppban: "Bámulatos, mire képes ma a tudomány".

Amikor mz barátom felhívott, és elújságolta, hogy egy Compaq kéziszámítógép érkezett a szerkesztőségbe, nagyon megörültem, ugyanis már ősidők óta szerettem volna egy ilyen gépet közelebbről is megvizsgálni. Bár a Compaq Aero 1500 csak egy hétig lehetett nálam, igazán le voltam nyűgözve a képességeitől, vagy ahogy Artúr király mondta a Gyalog-galoppban: "Bámulatos, mire képes ma a tudomány".

Valószínűleg többen kérdezhetitek: mi is az a kéziszámítógép. Nos, ez nem más, mint a régebben divatos menedzserkalkulátorok egyfajta kiterjesztése. Ezek a gépek gyakorlatilag teljes értékű számítógépek, majdnem mindent tudnak, mint asztali társaik -csak kicsiben. Persze elsődleges funkciójuk nem változott, még mindig a fontos adatok, időpontok és tennivalók nyilvántartására és rögzítésére szolgálnak. Ezt az angol nyelvűek olyan találóan nevezik: personal data assistant.

Bár az Aero 1500 kis ezüstös teste egy kisebb tenyérben is könnyen elfér, a számítógépet mégis óriási dobozba csomagolta a Compaq. Kibontáskor persze egyből rájöttem, hogy miért: annyi kiegészítőt mellékelnek a géphez, hogy az ember alig győzi számolni. A doboz a következőket rejti:

  • Compaq Aero 1500 kéziszámítógép
  • Bőrtok és "cerka"
  • Dokkolóegység
  • Hálózati adapter
  • Dokumentációkat és segédprogramokat tartalmazó CD
  • Microsoft ActiveSync 3.0 CD
  • Microsoft Outlook 2000 CD
  • Töménytelen mennyiségű dokumentáció, leírás, kezelési útmutató, regisztrációs kártya és a szoftverek eredetiségét bizonyító tanúsítvány
Egyszóval nem bántak fukarul a kiegészítőkkel a Compaq-nál. Ja, és ha valakinek ez nem lenne elég, esetleg nem tetszene a mellékelt bőrtok színe vagy szaga, netán más programokra fáj a foga, sok más apróságot választhat magának a csomagban található szoftver- és hardverkatalógusból.

A számítógép fizikai jellemzői lenyűgözőek: az Aero 1500 130x78 mm, vastagsága 12 mm, súlya pedig elenyésző, kevesebb, mint 150g. A formája meglehetősen decensen van kialakítva, bármilyen környezetben lehet vele "villantani". Talán az "elegáns" a legjobb szó, ami ráillik.

[oldal:Hardver]

A gépet az alsó gombbal bekapcsolva életre kel a 70 MHz sebességű NEC MIPS4000 processzor. Adatok és programok tárolására 16 Mbyte ROM mellett 16 Mbyte EDO RAM áll rendelkezésre. A memória kihasználtságát egyébként egy beépített program segítségével bármikor lekérdezhetjük, sőt: lehetőség van a tárkapacitás beosztásának változtatására is. Alapértelmezés szerint 8-8 Mbyte áll rendelkezésre adatok és programok számára. A felhasználóval való kommunikáció igen barátságos: akaratunkat a "cerka" segítségével közölhetjük a géppel, betűk és írásjelek bevitelére kézírásfelsimerő szoftver vagy virtuális billentyűzet szolgál.

A számítógép egy 240x320 pixeles felbontású tükröződésmentes érintésérzékeny STN LCD kijelzővel rendelkezik, amelyet háttérvilágítással láttak el. A világítás két fokozatban állítható. A képernyő tulajdonságainak beállításáról külön szoftver gondoskodik, ahol a kontrasztbeállító "csúszka" is helyett kapott. Itt lehetőség van két gyári alapbeállítás használatára is: az egyikük a "higher contrast", a másikuk a "higher picture quality" nevet viseli. Aktiválásukhoz újra kell indítani a számítógépet. A képernyőn való navigáció igen könnyű, az embernek íráskor egészen papírérzése támad. A kijelző érzékenysége épp megfelelő, a cerkával határozottan kell a kívánt helyre bökni, a véletlen kattintás szinte kizárt.

A kezelőszervek és kommunikációs lehetőségek leírása természetesen ezzel még nem ért véget: az előlapon található négy billentyű szabadon programozható, alapértelmezés szerint a négy leggyakrabban használt programhoz vannak rendelve. Ezekkel indítható el gyorsan a naptár, a tennivalók listája, a jegyzettömb és a telefonregiszter program. A gép oldalán három gombot találunk. A hangrögzítő indítógombja alatt egy scrollozást megkönnyítő tekerőgomb van, ami megnyomásra az enter-t helyettesíti, alább pedig egy kilépés billentyű kapott helyet. A gombok mindegyike egyértelműen nyomkodható. A gép teteje talán a legzsúfoltabb: mikrofon/fejhallgató csatlakozója mellett a PC-kértya slot, a töltésjelző LED, a mikrofon és az infravörös port kapott helyet. Innen van lehetőség a "cerka" kiemelésére is. A gép hátulján pedig a hangszóró és a cerkával benyomható reset gomb kapott helyet. A beépített hangszóró elég hangos, és nem is torzít nagyon, a gépre töltött demószöveg például teljesen jól érthető volt.

[oldal:Szoftver]

A Compaq Aero 1500-at Microsoft Windows CE 2.11 operációs rendszer működteti. Ez az operációs rendszer az utóbbi időben –főleg az asztali Windows-ok sikerének köszönhetően- egyre nagyobb teret hódít a kéziszámítógépek piacán is, habár a PalmOS egyelőre messze előtte jár a népszerűségi listákon. Előnye abban rejlik, hogy ha valaki már használt Windows-os asztali gépet, egy pillanat alatt eligazodik a Windows CE világában is. Ugyanaz a Start Menü, ugyanolyan a képernyő jobb sarkában a taskbar és az óra is. Még egy kis ikon található itt, aminek megnyomásával az aktuális alkalmazás eltűnik, és a "desktop" kerül elő. Újabb megnyomásra ismét válthatunk. A taskbar-on található "Q" ikon tulajdonképpen a legfontosabb beállítási lehetőségeket tartalmazza, és itt válthatunk áppen futó programjaink között vagy zárhatjuk be azokat.

A gépbe beépített szoftverek mennyisége igen extenzív. A már említett „menedzserkalkulátor” funkciókon túl hangfelvevő- és lejátszó, képnéző, számológép, aknakereső játék és még sok más apróság található a Start menüben. Természetesen ezen túl bármilyen, az operációs rendszerrel kompatibilis programot telepíthetünk a gépre. A kínálat igen széles, tualjdonképpen bármilyen feladatra találhatunk megfelelő programot a nagy ftp-archívumokban. Az egyik ilyen a tucows gyűjteménye (http://netway.pda.tucows.com/cesoft.html) , amely naponta többször frissül, és külön szekciót tart fenn Windows CE kompatibilis alkalmazásoknak. Megtalálhatunk itt játékokat, szövegszerkesztőket, WAP-böngészőt vagy akár szótárakat is. A gépbe épített memória mennyisége pedig bárki számára elég lesz ahhoz, hogy feltelepítse a kedvenc programjait.

A Compaq Aero 1500 alsó részén található az RS232 interface, ezzel és a dokkolóegységgel a kéziszámítógépet könnyedén csatlakoztathatjuk asztali gépünkhöz, miután feltelepítettük az ActiveSync 3.0 programot. A kapcsolat létrejöttét mindkét számítógép hangjelzéssel nyugtázza. Ekkor sort keríthetünk adataink szinkronizációjára: a Compaq Aero 1500-ban található adatok (tennivalók, naptárbejegyzések, találkozók, telefonszámok, címek, stb.) átkerülnek az asztali gép Outlook programjába és viszont. Tulajdonképpen a két adatbázis "merge"-elődik, és két példányban (az asztali és a kézi gépben) jön létre.

[oldal:Használat]

Amennyiben valamilyen file-t szeretnénk az Aero-ra másolni, a dolgunk nagyon egyszerű: a Windows Explorer-ben a kézigépünk memóriája úgy jelenik meg, mint egy könyvtár, tehát az adatok mozgatása elég kézenfekvő, habár kissé időigényes, tekintettel az RS232 port maximális sebességére.

A Compaq Aero 1500-at lítium-ion akkumulátor táplálja. Az akkumulátor kapacitása elég nagynak mondható, a gépet intenzíven használva pontosan egy hét után kaptam az alacsony feszültségre utaló első szöveges és hangos üzeneteket. Az akku feltöltése a mellékelt adapter segítségével gyerekjáték. Amíg tart a töltési folyamat, a gép tetején található LED sárgán villog, a töltés befejeztével pedig sárgán világít. A töltési idő egyébként szűk három óra. Természetesen ez az akkumulátor csak a működéshez szükséges, adataink biztonságáról egy másik akku gondoskodik, de ennek cseréje csak évek múltán esedékes.

A Compaq Aero 1500 egy CompactFlash-kártyával bővíthető. Ez lehet egyszerű memóriakártya is, de a mellékelt katalógusban láttam pl. 56k modemet. A külső gyártók által készített kiegészítők száma pedig gyakorlatilag végtelen. Memóriabővítésre külön hely is rendelkezésre áll, ide a Compaq katalógusból választható többféle kapacitású modellek közül rendelhetünk memóriabővítő modult.

A Compaq Aero 1500 igazi mindenessé válhat a hozzáértő kezében. Menedzserkalkulátor, diktafon, játék, szótár, internet- és WAP-böngésző is lehet, funkcióinak csak a rendelkezésre álló programok na és persze a szabad memória mennyisége szabhat határt. Összességében a Comaq Aero 1500 mind szolgáltatásaival, mind küllemével kivívta elismerésemet. Ezt erősíti a gép és a kiegészítők igényes kivitelezése és a beépített szoftverek mennyisége is. A hosszú élettartamú akkumulátor pedig hab a tortán. Azt kívánom mindenkinek: legyen egy jó Compaq-otok!

A tesztpéldányt a Compaq Magyarország bocsájtotta szerkesztőségünk rendelkezésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról