Szerző: Vörös Péter

2000. július 25. 12:20

Összeveszett az ATI és az Apple?

A múlt hét szerdai hivatalos Apple bejelentések előtt már múlt hétfőn közzétett adatokat az ATI Technologies az új Mac-ekkel kapcsolatban: egészen konkrétan azt jelentette be az ATI, hogy három új Mac modellhez egyaránt az ATI grafikus kártya lesz beépítve - ez önmagában nem is lett volna újdonság, hiszen az Apple összes jelenlegi gépében ATI grafikus kártya/vezérlő van. A gondot a bejelentésnek az új Apple gépekkel kapcsolatos része okozta. Az ATI előzetes bejelentése szerint az új iMac-ekben a RAGE 4XL, míg két új PowerMac-kben RAGE 128 PRO standard ill. RADEON lesz.

Az ATI a Business Wire Trade Show Services-t okolja a szándékoltnál korábbi közlést, míg az utóbbi cég elhárítja a felelősséget, mivel szerintük az ATI-nak tudatában kellett lennie annak, hogy a megjelentetésre Steve Jobs, a Apple elnök-vezérigazgatója múlt szerdai előadása előtt sor fog kerülni.

Jobs-ot a maga részéről egyáltalán nem érdekelte az, hogy az ATI-é vagy a Business Wire Trade Show Services-é a felelősség, csak az, hogy a hír idő előtt kiszivárgott; emiatt olyan dühös lett, hogy közvetlenül nem is beszélt senkivel az ATI részéről - csak közvetítőkön keresztül tárgyaltak.

Az első következmény a múlt heti MacCentral kiállításon az volt, hogy Jobs elrendelte az összes Radeon kártya eltávolítását az Apple standján található Macintosh-okból, a szerdai bevezető beszéd összes ATI termékekre való hivatkozását eltörölte csakúgy, mint a Radeon Mac grafikus chip/kártya bevezető bemutatóját. A MacCentral megerősítette azt, hogy Apple standjánál a Radeon chip-es grafikus kártyákat (amelyeknek Radeon Mac Edition AGP-s változata szeptemberben jelenik meg, míg a PCI-os verzió pár héttel később) eltávolították a Power Mac G4 rendszerekből.

A dologból nyertesen a 3dfx és az nVidia kerülhet ki: ők is kiváló grafikus chip-ekkel állnak rajtra készen a Mac-ekhez. Azért annyi biztos, hogy az ATI minden el fog követni az Apple-lel történő kibékülés érdekében ...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról