:

Szerző: Vörös Péter

2000. július 25. 10:52

A PC eladások globális növekedése mögött főként Ázsia és Latin Amerika áll

A Dataquest piackutató cég adatai szerint a globális PC piac 18%-kal nőtt a második negyedévben, legerősebb eredményt Kína, Japán és Latin Amerika érte el. Az USA PC eladások növekedése csak 11,5% volt, e mögött a viszonylag telítettebb piac és a Windows 2000 vállalati felhasználók közötti fokozatos térnyerése állt.

A globális PC piacon továbbra is a Compaq áll az első helyen, bár továbbra is csökken a különbség a Compaq és a második helyen végzett Dell között. A Dell megőrizte vezető helyét az USA piacon. A nagy PC gyártó cégek közül a leggyorsabban a Hewlett-Packard nőtt, a globális eladás 32%-kal, az USA forgalom pedig 44%-kal nőtt. Az IBM forgalma mindkét viszonylatban csökkent.

A Dataquest szerint az idei év jól fog sikerülni az USA-n kívüli piacokon. A globális piacon első öt helyen álló cég együttes részesedése a tavalyi 47,7%-ról 45,5%-ra csökkent, azaz a "regionális" márkák részesedése nőtt - ennek pont az ellenkezője igaz az USA PC piacon: itt az öt élen álló cég növelte részesedését a tavalyi eladási számokhoz képest.

Az IDC piackutató cég adatai szerint a második negyedévben 30,1 millió PC-t, notebook-ot ill. szervert adtak el világszerte, ebből 11,7 milliót az USA piacon adtak el. A világpiacon mindössze a Dell és a HP növekedési üteme gyorsabb a piac egészénél. Az USA piacon a Gateway is gyorsabban nőtt, mint e piac egésze. Az USA-n kívül a Gateway egyedül Nagy-Britanniában sikeres, míg a HP és a Dell szinte minden jelentős piacon jól szerepel. A Dell növekedése a nagy profit tartalmú notebook, szerver és munkaállomás eladásoknál egyaránt jelentős volt, míg a HP növekedésének motorja az USA otthoni PC piaca volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.