Szerző: Bodnár Ádám

2000. július 24. 11:20

Startégiai informatikai eszköz az OEP kezében

Lezárult az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Intézményi Adattárház projektjének második üteme. Az első ütemben a Compaq rendszerintegrációs üzletága 56 alkalmazás, mintegy 850 telepített példányának automatikus adatgyűjtő rendszerét építette ki, amely a 43 helyszínen elhelyezett Compaq adat-gateway szerver segítségével titkosított, és ellenőrzött módon juttatja el az adatokat az OEP központi Compaq Alpha szerverére. A második ütemben a kiépített adatgyűjtő rendszer adataira alapozva a Compaq és partnerei olyan kiemelt területek riport és elemzési igényeit valósította meg, mint a gyógyszer-ártámogatások és a gyógyszerfogyasztás témaköre. Az átadott rendszerrel az OEP a korábbinál jóval mélyebb ismereteket szerezhet a jogszabályokon alapuló gyógyszer-ártámogatási gyakorlatának eredményeiről, hatásairól, valamint a gyógyszerfogyasztással kapcsolatos viselkedés és szokásformákról, ezek trendjeiről. Elemezheti a támogatások felhasználását és a finanszírozási igények valódiságát, illetve modellezni tudja a gyógyszer-árváltozások támogatási rendszerre gyakorolt hatásait. Végeredményként a támogatási gyakorlat elemzésével az átlagellátás olcsóbbá tehető, a finanszírozás hatékonyabbá válik, vagyis a támogatások oly módon rendezhetőek át, hogy azok a legmegfelelőbb helyre kerülhessenek.

A kitűzött célok elérésében kulcsfontosságú volt a Compaq üzleti intelligencia, rendszerintegrációs és projektmenedzseri tapasztalata. Ezzel a Compaq tovább növelhette a jelentős üzleti értékeket képviselő komplex informatikai rendszerek megvalósításában szerzett hírnevét, és piaci részesedését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról