:

Szerző: mz

2000. július 27. 21:48

Jogi aggályok az USA-ban

Az FBI az Interneten folytatott szaglászása magára vonta egyes szövetségi jogi szakértők figyelmét - az USA-ban.
A képviselőház jogi bizottsága hétfőn tartja ülését, ahol megvizsgálja az FBI Carnivore e-mail felügyeleti programját, mely egy nagyteljesítményű, intelligens kereső- és gyűjtögetőrendszer, ami előtérbe hozta a személyiségi jogokat - pontosabban az azokkal kapcsolatos aggodalmakat.
A kérdés az, hogy a személyiségi jogok, és a jogi, technikai erőfeszítések egymással egyensúlyba hozhatók-e, amikor egy harmadik fél elektronikus úton információkat gyűjt és tárol a virtuális világban.
A jogi testület alkotmányi albizottsága előtt többek közt az FBI, az igazságügyi minisztérium számítógépes bűnözéssel foglalkozó részlege, fogyasztói és személyiségi jogi szervezetek, amerikai civil szervezetek, biztonsági szakértők fognak megjelenni egy kihallgatáson.
A megfigyelési technológiák gyorsan változnak, az azokat szabályozó törvények viszont még valamikor a telefonos lehallgatások korában születtek. A személyiségi jogokat védelmező csoportok úgy vélik, hogy az e-mail megfigyelő rendszer nyomozás nélkül is megfigyelés alatt tarthatja a felhasználók közötti kommunikációt.
Az FBI e-mail megfigyelő rendszerével kapcsolatos aggodalmak akkor kezdtek egyre erősödni, amikor a nyomozóhivatal a telekommunikációs ipar résztvevőinek is bemutatta rendszerét. Az ipar egyes képviselői kissé zavartan fogadták a saját gépükön szövetségi ügynökök által irányított betolakodó és szaglászó program vízióját.
A terroristák, a szervezett bűnözői csoportok és a hackerek tevékenységi területe áttevődött az Internetre, a jogi szabályzásoknak pedig alkalmazkodniuk kell a megváltozott helyzethez, a nyomozó hivatalnak pedig a nyomozások során a virtuális térbe is követnie kell a keresett bűnözőket - mondta az FBI.
A FBI úgy jellemezte a Carnivore programot, mint valamilyen sebészeti eszközt. Miután a rendszert csatlakoztatják egy Internet-szolgáltatóhoz, a Carnivore minden, egy adott IP-címre érkező e-mailt ellenőriz. A leveleket átmásolja saját merevlemezére, majd lehetővé teszi a levél továbbhaladását az eredeti cél felé.
A FBI csak bírói engedéllyel alkalmazhatja a rendszert a nyomozások során. A Carnivore beállítható úgy, hogy csak szemmel kövesse a gyanús személy ki- és bemenő forgalmát, illetve az elektronikus levelek és egyéb adatok összegyűjtését is. A nyomozóhivatal saját bevallása szerint kevesebb, mint 25 nyomozás során használta a rendszert az elmúlt másfél év során.
A polgári jogi szervezetek szeretnék nyilvánossá tenni a felügyeleti rendszer részleteit. Szeretnének hozzáférni a rendszer forráskódjához, illetve egyéb technikai jellegű információkhoz. Az FBI nem lelkesedik az ötletért, szeretné, ha ellenfelei megbíznának abban, hogy nem szegi meg senki személyiségi jogait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.