Szerző: Vörös Péter

2000. július 20. 13:41

Microsoft: 7%-kal esett vissza a részvényárfolyam a negyedéves nyereség növekedése ellenére

Mindössze egy nappal azután, hogy a szoftver óriás a vártnál 5%-kal magasabb nyereséggel zárta legutóbbi negyedévét, az MS részvények tegnap mégis 5,38$-ral visszaesve 73,12$-on zárták a napot szerdán. Az MS forgalma a tavalyi második negyedéves 5,76 milliárd $-ról 5,8 milliárd $-ra nőtt, ez a várakozásoknál 0,2 milliárd $-ral jobb eredmény. A profit 2,41 milliárd $ volt szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 2,2 milliárd $-ral.

A Microsoft pénzügyi vezérigazgatója, John Connors lényegében elégedett volt az eredményekkel. A június 30-án végződő pénzügyi évet a cég 22,96 milliárd $-os forgalommal zárta, ez az egy évvel korábbi 19,75 milliárd $-os árbevételhez képest 16%-os eredmény. Az éves nyereség 9,42 milliárd $-volt, szemben az egy évvel korábbi 7,79 milliárd $-ral.

A Microsoft szerint a jó eredmények az Ázsia régiónak és az otthoni PC szegmensnek köszönhetőek. A vállalati PC eladásokat illetően továbbra is óvatos a derűlátás, bár a Windows 2000-rel kapcsolatos kilátások jók: már eddig is olyan óriáscégek használják viszonylag széleskörűen a Windows 2000-et, mint a Compaq, a Dell Computer, a Hewlett-Packard, az IBM, a Motorola, a Royal Dutch/Shell, a Toshiba és a Xerox.

A Windows termékek (beleértve a Windows 98 és Windows 2000-et) forgalma a tavalyi hasonló időszak 2,25 milliárd $-járól 2,37 milliárd $-ra emelkedett. A Windows Me (a Windows 98 következő változata) várhatóan szeptemberben jelenik meg. A vállalati piacra szánt Windows 2000 Data Server megjelenése a nyárra várható.

Az asztali PC alkalmazás üzletág forgalma a tavalyi 2,93 milliárd $-ról 5,64 milliárd $-ra csökkent. Az MSN online szolgáltatás + portál előfizetőinek száma a negyedév során 20%-kal 3 millióra nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról