:

Szerző: Vörös Péter

2000. július 20. 13:01

Az IBM negyedéves profitja a vártnál jobban sikerült - a forgalom viszont valamivel csökkent

A Nagy Kék negyedéves nyeresége 1,9 milliárd $ volt, ez az egy évvel ezelőttihez képest 0,2 milliárd $-os növekedés (ez az előrejelzésekhez képest 3%-kal jobb eredmény). Ezzel szemben a cég forgalma 1%-kal 21,7 milliárd $-ra esett vissza.

A hardver eladások 5%-kal, 9,2 milliárd $-ra csökkentek. Ezen belül a Web szerver eladások erőteljesen (30%-kal) nőttek, az System/390 eladások 1%-kal nőttek az egy évvel korábbi eredményhez képest, míg az AS/400 forgalom 23%-kal csökkent (ez utóbbi egyik oka az lehet, hogy július 28-án új modelleket fog bemutatni az IBM).

A szolgáltatások (beleértve a karbantartást is) árbevétele mindössze 2%-kal nőtt a második negyedévben, ez 8,2 milliárd $ forgalmat jelent. A szoftver árbevétel 2%-kal, 3,2 milliárd $-ra nőtt.

A winchester üzletág teljesített talán a leggyengébben a negyedév során: 250 millió $-ral csökkent a negyedéves bevétel ezen a területen. Lou Gerstner, az IBM elnök-vezérigazgatója szerint bár a winchester üzletág teljesítménye negyedévről negyedévre javul, de még így is gyengíti a forgalmi adatokat, hasonlóan a PC üzletághoz. E két terület eredményeivel a legelégedetlenebb Gerstner.

John Joyce, az IBM pénzügyi vezérigazgatója szerint a gyengén szereplő winchester, PC, mainframe valamint szolgáltatás területek kilátásai a második félévre kifejezetten jók. (Ennek némileg ellentmond az a tény, hogy pl. a Nagy Kék laptop valamint NetVista PC eladásait érzékenyen érinthetik a különféle alkatrészhiányok.)

Az IBM szoftver forgalmának 2/3-át kitevő middleware szoftverek forgalma 11%-kal nőtt, viszont az op rendszerek eladásai 10%-kal csökkentek (e mögött részben a gyengébb AS/400 eladások álltak). A WebSphere nevű middleware forgalma 200%-kal nőtt. Összességében a Unix és a Windows NT platformokon nőtt a leggyorsabban (34%-os növekedés) a middleware árbevétel.

Az Észak- és Latin Amerika régióban a második negyedéves árbevétel 3%-kal 9,7 milliárd $-ra nőtt. Az Európa, Közel-Kelet és Afrika régióban a forgalom 9%-kal 5,9 milliárd $-ra csökkent. Az Ázsia és Csendes-Óceánia régióban 20%-os volt a növekedés, a forgalom e régióban 4,3 milliárd $ volt (a Japánra vonatkozó adatokat általában külön szokták feltüntetni a világcégek, a számok arra utalnak, hogy ott csökkent az Nagy Kék forgalma a második negyedév során).

Az IBM részvényárfolyama tegnap 5,44$-ral 108,75$-ra emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.