Szerző: Vörös Péter

2000. július 20. 12:10

Az EMC legutóbbi negyedéve eredménye felülmúlta a várakozásokat

A tárolási eszközöket gyártó EMC negyedéves nettó nyeresége 429 millió $ (a tavalyi szinthez képest 50%-os emelkedés) lett (a Wall Street-i előrejelzéseknél ez kb. 12%-kal jobb), míg a cég forgalma elérte a 2,15 milliárd $-t (ez 30%-os növekedés a tavalyi hasonló időszakhoz képest). Mike Ruettgers, a cég elnök-vezérigazgatója szerint ez volt az EMC történetének eddigi legjobb negyedéve: először sikerült átlépni a bűvös 2 milliárd $-os számot a forgalomnál, 96%-os volt a növekedés a vállalati tárolási szoftver eszközöknél (ezek immár 351 millió $-t tesznek ki az árbevételből), és 36%-os növekedés a vállalati tárolási rendszereknél. Az összes tárolási eszközből származó bevétel 43%-kal nőtt.

Az EMC sikereinek egyik legfontosabb összetevője a szoftver üzletág, amelynek fő terméke - a szakértők szerint - jelenleg messze a legjobb a tárolási piacon teljesítmény, minőség és szolgáltatások szempontjából. Az Aviion szerverek és a Clariion tárolási rendszerek szintén jól szerepeltek (ezeket az EMC tavaly vette át, amikor megvették a Data General-t). A tavalyi év összesített eredményei alapján az EMC vezette a tárolási szoftver menedzsment piacot 18,2%-os részesedéssel, a második helyen a IBM/Tivoli végzett a Dataquest adatai alapján.

A Symmetrix tárolási rendszerekből származó bevétel közel megduplázódott és immár 749 millió $-t tett ki. A legújabb családtag, a Symmetrix 8000 a második negyedévtől kapható, és már ezalatt az időszak alatt is 500 millió $-os bevételt eredményezett. A SAN (Storage Area Network) forgalom a tavalyi szinthez képest 800%-kal, míg az előző negyedévhez képest 55%-kal 400 millió $-ra nőtt.
Az EMC részvényárfolyama tegnap több, mint 14%-kal, 5,44$-ral emelkedett és 84$-on zárt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról