Szerző: Bodnár Ádám

2000. július 19. 10:41

Az Intel és a Rambus 1997-es megállapodása 2003-ig meghatározza a chipsetek piacát

Az Intelnek a Rambus-szal 1997-ben kötött licenszmegállapodás miatt 2003-ig gyakorlatilag tilos DDR memóriát támogató chipsetet bejelenteni. Ez megmagyarázni látszik azt a tényt, hogy az Intel miért licenszelte a GTL+ protokollt használó DDR chipset technológiát olyan tajvani cégeknek, mint a VIA, ALi vagy SiS.

Az Intel szóvivője ugyan tagadta, hogy a cég DDR-stratégiájának bármi köze lenne a Rambus-szal kötött megállapodáshoz, de elismerte, hogy a tajvani DDR chipsetek jelentős piaci űrt töltenek be, miután az Intelnek nincs ilyen terméke.

Ez a bizonyos 1997-es megállapodás lehetőséget ad a Rambus-nak a szerződés felmondására. Ey abban ay esetben következhet be, ha az Intel 2003 előtt a mindenkori tíz vezető memóriagyártóval a Rambus platformon kívül bármely új, 1 GByte/sec átviteli sebességnél gyprsabb memóriatípus támogatásáról tárgyal, illetve ha az Intel nem hirdeti 2003-ig, hogy az asztali számítógépek standard memóriatípusa a Rambus DRAM.

A nemrégiben bemutatott Intel i815(E) chipset nem esik a fenti rendelkezés alá, ugyanis erre úgx tekintenek a felek, mint egy létező megoldás (i440BX) továbbfejlesztett változatára, ami ráadásul elősegítheti a Rambus DRAM-ra való áttérést.

A piac közben feszülten figyeli a Willamette chipsetek fejlődését. Bár az Intel határozott állítása szerint a Willamette csak a Rambus DRAM-ot használó Tehama chipkészlettel működik majd együtt, több pletyka is napvilágot látott, hogy az Intel DDR memóriát támogató chipsetet is tervez a Pentium 4-hez, ez pedig már ütközik a megállapodásban lefektettekkel.

A Rambus közben bejelentette, hogy a Rambus DRAM-ot használó számítógépek száma az április felmérésekhez képest a kétszersére növekedett. RDRAM-mal készülő számítógépeket kínál ma a Compaq, Dell, IBM, Hewlett-Packard és a Sony is.
[Semiconductor Business News]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról