:

Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 9. 14:52

Megjelent az első hárommagos Black Edition processzor az AMD kínálatában

Megjelent az AMD kínálatában az első olyan, elsősorban egyéni gépépítőknek szánt, Black Edition márkajelzésű processzor, mely a Phenom processzorok hárommagos változatára, konkrétan a már piacon lévő Phenom X3 8750-re épül.

[HWSW] Megjelent az AMD kínálatában az első olyan, elsősorban egyéni gépépítőknek szánt, Black Edition márkajelzésű processzor, mely a Phenom processzorok hárommagos változatára, konkrétan a már piacon lévő Phenom X3 8750-re épül.

A kizárólag dobozos kivitelben kapható, processzorhűtővel egybecsomagolt Black Edition Phenom X3 8750 az alapbeállítások szerint 2,4 gigahertzen jár, magonként 512 kilobájt másodszintű és 2 megabájtnyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkezik. A processzor a többi asztali variánshoz hasonlóan 65 nanométeres SOI gyártástechnológiával készül, fogyasztási mutatója pedig 95 watt alapórajelen.

AMD Phenom Black Edition

Az első hárommagos Black Edition processzort -- akárcsak a kétmagos vagy négymagos változatokat -- a gyártó elsősorban teljesítményigényes alkalmazásokat futtató felhasználóknak, illetve csúcsteljesítményű rendszert építő otthoni gépépítőknek szánja, ám nem csak és kizárólag a lapka teljesítménye miatt. A Black Edition márkajelzésű processzoroknál ugyanis az órajel paraméterezéséhez használt szorzó szabadon állítható, így a tuningosok egy olyan CPU-t kapnak a kezükbe, mellyel a rendszerben rejlő lehetőségek a lehető legtágabb keretek közt aknázhatók ki.

Az AMD következő hárommagos Black Edition processzora, a Black Edition Phenom X3 8850 decemberben kerülhet a boltok polcaira. Ez a típus a most piacra került változatnál 100 MHz-cel gyorsabb lesz, egyéb paramétereiket tekintve megegyezik a két változat. A fenti modell szorzózárral ellátott, hagyományos változata, a fixen 2,5 GHz-es Phenom X3 8850 már a jövő hónapban megjelenhet a processzorgyártó választékában.

A nagyteljesítményű hárommagos Black Edition processzor mellett az AMD két energiatakarékosabb Phenom X3-változattal is előrukkolt: a Phenom X3 8250e és 8450e rendre 1,9 vagy 2,1 GHz-en jár, ugyanannyi gyorsítótár található bennünk, mint a csúcsteljesítményű változatokban, ezzel együtt TDP-jük megáll 65 wattnál.

Az AMD partnerei által a múlt héten kiszivárgott információk szerint novemberben két új, elsősorban kisméretű, kis teljesítményigényű feladatokra szánt energiatakarékos számítógépekbe szánt processzort is bevezet OEM-kínálatába az AMD: az Athlon 2650e és az Athlon X2 3250e a cég UVC (Ultra-Value Client) megoldásokhoz fejlesztett termékkínálatát bővíti. A 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő processzorok órajele alig tér el egymástól: az Athlon 2650e 1,6, míg a kétmagos Athlon X2 3250e 1,5 gigahertzen ketyeg majd. A chipek áramfogyasztását a lehetőségekhez mérten igyekezett a minimálisra szorítani a gyártó, a két típus TDP-je így rendre 15 és 22 watt lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.