Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 5. 14:18

Frissítette Clariion sorozatát az EMC, itt a negyedik generáció

Az EMC frissíti középkategóriás Clariion tárolóit, a negyedik generációs termékek a korábbinál nagyobb kapacitásúak, és már flash meghajtókkal is rendelhetők. Az EMC elsőként a csúcskategóriás Symmetrix tárolóit szállította az STEC által gyártott SSD-kkel, most a technológia a középkategóriás Clariion sorozatba is megérkezett.

[HWSW] Az EMC frissíti középkategóriás Clariion tárolóit, a negyedik generációs termékek a korábbinál nagyobb kapacitásúak, és már flash meghajtókkal is rendelhetők. Az EMC elsőként a csúcskategóriás Symmetrix tárolóit szállította az STEC által gyártott SSD-kkel, most a technológia a középkategóriás Clariion sorozatba is megérkezett.

A Clariion CX4 család új tagjai 120, 240, 480 és 960 merevlemezt kezelnek, amelyek legfeljebb 1 terabájtosak lehetnek. A tárolók iSCSI és Fibre Channel hálózatra egyaránt köthetőek, ráadásul a szabványok következő generációit is támogatják, vagyis a 8 GBps sebességű Fibre Channelt, a 10 gigabites iSCSI-t, valamint a Fibre Channel over Ethernetet is. Újdonság, hogy a tárolókoz menet közben, leállítás nélkül lehet újabb iSCSI vagy FC modulokat csatlakoztatni, vagy kicserélni őket, ami megkönnyíti az áttérést az újabb, nagyobb sebességű hálózati összeköttetésekre, valamint nagyobb rugalmasságot ad a vevők kezébe, akiknek nem kell évekre előre megtervezniük a hálózati infrastruktúrájukat egy storage-vásárlás miatt.

EMC Clariion CX4
Balról jobbra: CX4-120, CX4-240, CX4-480, CX4-960

A CX4-es Clariionok a CX3-asoknál nagyobb kapacitásúak, nagyobb cache-t tartalmaznak és több LUN-t (Logical Unit Number) támogatnak. Az új Clariionok tervezésénél az EMC mérnökei a teljesítmény és a kapacitás mellett az energiatakarékosságra is figyeltek, ennek köszönhetően a gépek hűtése alkalmazkodik a környezethez, a tárolók automatikusan lelassítják a ventilátoraikat, ha nem szükséges teljes fordulaton járniuk, emellett le tudják kapcsolni azokat a merevlemezeket is, amelyekre épp nincs szükség. A még jobb energiahatékonyság érdekében a Clariionok keveset fogyasztó SATA II meghajtókkal is rendelhetők.

A Clariion CX4 sorozat tagjai már megrendelhetők, a 120 terabájtos változat belépőára 31 ezer dollár, ezért cserébe azonban csak négy darab 146 gigabájtos diszket ad az EMC. Flash meghajtókkal a Clariion CX4-480 és CX4-960 változatok lesznek rendelhetők, de csak októbertől. Az új tárolók megrendelhetők az EMC viszonteladó partnerétől, a Delltől is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról