Szerző: Vörös Péter

2000. július 10. 07:57

Neon Systems, Applied Microsystems, Compuware: profit-figyelmeztetés mindhárom szoftver cégnél

Mindhárom cég szoftvereket gyárt, most ezen túl az is közös bennük, hogy múlt pénteken bejelentették, hogy utolsó negyedévi nyereségük az előrejelzéseknél rosszabbul alakult.

A Neon Systems egy Texas-i szoftvergyártó cég június 30-án zárult negyedéve kb. egy-tizede lesz az előrejelzéseknek, ennek fő oka az, hogy a cégnek nem sikerült e negyedévig tető alá hoznia egy pár nagyobb, USA-n kívüli ügyletet. Az IBM System 390-hez szoftvereket készítő Neon részvényei pénteken 12,07$-ral zártak, szemben az előző nap (-23%) 15,07$-os árával. A cég negyedéves nettó nyeresége 100-200 ezer $ lesz, szemben az egy évvel korábbi 1,1 millió $-ral, dacára annak, hogy a forgalom a tavalyi 6,1 millió $-ról 7,3 millió $-ra nőtt. A végleges eredmények közzététele július 25-én várható.

Az Applied Microsystems-nek ez már a második egymást követő negyedéve, hogy a cég a Wall Street előrejelzéseinél magasabb veszteséggel zárja a negyedévet. Az Applied Microsystems szoftverfejlesztő eszközöket készít. A cég szerint az alacsonyabb eredmény egyes ázsiai piacokon tapasztalt gyengébb keresletnek ill. egyes szoftver projektekre eltöltött hosszabb értékesítési ciklusnak 'köszönhető'. A Wall Street az Applied Microsystems június 30-án végződött negyedévétől részvényenként 19 cent veszteséget várt, ezzel szemben a valóság kb. 33-38 cent veszteség lesz részvényenként (7,1-7,4 millió $).

A Farmington Hills-i (Michigan) központú Compuware utolsó negyedéves nyeresége a pénzügyi elemzők 15 centes részvényenkénti előrejelzése helyett csak 7-9 cent lesz részvényenként. A vállalati számítógépes hálózatokhoz tanácsadást és szoftvereket nyújtó Compuware a hírek szerint agresszív árcsökkentéshez fog nekilátni, valamint csökkenteni fogja a cég függőségét a mainframe üzleti termékektől. A Compuware szerint a legutóbbi pénzügyi negyedév forgalma 490-510 millió $. A Compuware részvényei pénteken 1,03$-os (11%-kal) csökkés után 9,16$-on zártak a Nasdaq értéktőzsdén, így idén összességében már 75%-nál nagyobb mértékben esett a cég részvényeinek árfolyama.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról