:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 30. 12:32

Frissítette Solaris 10 operációs rendszerét a Sun

A Sun Microsystems április közepén adta ki a harmadik születésnapját ünneplő operációs rendszere, a Solaris 10 legújabb frissítését. A sorrendben ötödik nagyszabású frissítőcsomagban számos újdonság kapott helyet, amelyek elsősorban a jobb x86-támogatást, nagyobb teljesítményt, és könnyebb kezelhetőséget célozzák.

[HWSW] A Sun Microsystems április közepén adta ki a harmadik születésnapját ünneplő operációs rendszere, a Solaris 10 legújabb frissítését. A sorrendben ötödik nagyszabású frissítőcsomagban számos újdonság kapott helyet, amelyek elsősorban a jobb x86-támogatást, nagyobb teljesítményt, és könnyebb kezelhetőséget célozzák.

A Solaris 10 Update 5 egyik legfontosabb újdonsága az Intel processzoraiban már régóta megtalálható Enhanced Speedstep energiatakarékos technológia támogatása. A frissítés után a Solaris 10 már ki tudja használni a Pentium III mobil változatában bevezetett, de ma már az Intel asztali és szerverprocesszoraiban is jelen levő technológiát. Az Enhanced SpeedStep (szervereknél Demand Based Switching) a terhelés függvényében képes csökkenteni a processzor órajelét és működési feszültségét annak érdekében, hogy spóroljon a fogyasztással. Ez a képesség eleinte csak az akkumulátorról működő noteszgépeknél volt fontos, de ma már az adatközpontokban működő szerverek esetén is kritikus jelentőséggel bír, ahogy a tápellátás és hűtés alig tud lépést tartani a gépek fogyasztása és hőtermelésével.

Szintén a Solarist futtató x86-os szerverek nagyobb energiahatékonyságát célozó újítás az SSE3 MONITOR és MWAIT utasításainak támogatása. A két parancs segítségével nem szükséges megszakítás ahhoz, hogy egy energiatakarékossági okból leállított processzor felébredjen: az MWAIT leállítja a processzor működését addig, amíg a MONITOR-ban megadott memóriacímre egy parancs nem akar írni. További, processzorkezeléssel kapcsolatos fejlesztés a CPU Caps, ami lehetővé teszi a Solaris zónái által lefoglalt erőforrások finomhangolását akár az egyes processzorok szintjén.

A nagyobb megbízhatóságot és robosztusságot célozza a SAS merevlemezek multipathing-támogatása. A multipathing lényegében annyit takar, hogy az I/O eszközökhöz a rendszeren belül több "út" is vezet -- esetünkben egy SAS diszk több kontrollerhez is csatlakozhat, így ha az egyik kontroller meghibásodik vagy valamilyen más ok miatt kiesik, az operációs rendszer a másik kontrolleren keresztül továbbra is el tudja érni. További, lemezkezeléssel kapcsolatos újdonság a Solarisban a SATA NCQ támogatás megjelenése.

A Solaris 10 Update 5-ben figyelemre méltó fejlesztés az Xvnc szerver és kliens megjelenése, a könnyebb asztali használat érdekében pedig az operációs rendszerben található desktop-komponenseket is frissítették, így került be a Solaris 10-be a StarOffice 8, a Flash Player 9, valamint a Pidgin azonnali üzenetküldő 2.0 verziója. A fejlesztők javítottak a nyomtatókezelésen is (PostScript Printer Description és Internet Printing Protocol támogatás, localhost is választható nyomtatószervernek).

A Solaris 10 Update 5 összes újdonságát felsoroló dokumentum elérhető a Sun weboldalán, mint ahogy maga az operációs rendszer is ingyen letölthető a cégtől. A használatáért sem kér pénzt a Sun, egyedül a terméktámogatás fizetős.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.