:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 4. 08:08

Összevonja System p és System i termékcsaládját az IBM

A COMMON User Group konferencián az IBM bejelentette, hogy Power Systems márkanév alatt vonja össze a System i (i5/OS) és System p (UNIX) szervereinek termékvonalát. A Nagy Kék bemutatta az új, egyesített termékcsalád első tagjait, amelyeket kimondottan kis- és középvállalatoknak szánnak, a többi gépet az elkövetkező hetekben jelentik majd be.

[HWSW] A COMMON User Group konferencián az IBM bejelentette, hogy Power Systems márkanév alatt vonja össze a System i (i5/OS) és System p (UNIX) szervereinek termékvonalát. A Nagy Kék bemutatta az új, egyesített termékcsalád első tagjait, amelyeket kimondottan kis- és középvállalatoknak szánnak, a többi gépet az elkövetkező hetekben jelentik majd be.

Egységben egyszerűbb

Az elmúlt időben már látszottak az integrációs törekvések, ahogy a System p és System i (korábban pSeries és iSeries, még korábban RS/6000 és AS/400) termékvonal hardver szempontjából teljesen összeért, a szerverek azonos alkatrészekből álltak, egyedül az operációs rendszer volt más. Innen már csak egy lépés volt a két család teljes összevonása. Az új, tavaly bejelentett kétmagos Power6 processzorra épülő gépek az i5/OS (korábban OS/400, mostantól egyszerűen "i"), valamint az IBM AIX UNIX operációs rendszer futtatására egyaránt képesek, emellett a Linuxot is támogatják -- ezek külön partíciókon akár párhuzamosan is működhetnek egy szerveren.

A lépéssel az IBM nem csak jelentős költséget tud megtakarítani, hanem a felhasználók életét is egyszerűbbé teszi, az egyesített Power System termékvonalnak ugyanis egységes lesz az árazása, az alkatrészek ellátása, a gépek upgrade-je. Az árakat a System p vonalhoz igazítják majd, ami azt jelenti, hogy a System i ügyfelek némileg kevesebbet fizetnek majd a hardverekért.

Azok szerint, akik már látták az új szervereket, a Power System sorozat valóságos "mérnöki csoda". Az IBM az új trendeknek megfelelően óriási hangsúlyt fektetett az energiahatékonyságra, a helyhatékonyságra és a környezetbarát működésre. Az új gépekben már víz hűti a processzorokat és a leginkább melegedő alkatrészeket. Ezáltal sikerült elérni, hogy egy négyfoglalatos, nyolcmagos Power 550 rendszer 16 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt egy 64 magos HP Integrity Superdome-nál, miközben 98 százalékkal kevesebb helyet foglal és 91 százalékkal kevesebb energiával is beéri -- állítja az IBM. Ráadásul mivel a hasonló teljesítményt mellett jóval kevesebb processzormag állítja elő, a szoftverlicenc-költség is alacsonyabb, mivel a nagyvállalati szoftverek zömének árazása az processzoronként, illetve magonként lehet licencelni. A szoftverköltségen ezáltal akár 87 százalékos megtakarítás is elérhető az IBM szerint.

Az új szerverek

A Power System termékcsalád jelenleg három szerverből áll. A Power 520 és Power 550 rackbe szerelhető kiszolgálók, az előbbibe legfeljebb kettő, az utóbbiba négy Power6 processzort lehet építeni. A 4U kivitelű Power 520 legfeljebb 64 gigabájt memóriát támogat és 6 darab SAS merevlemez befogadására képes, a bővíthetőségről két PCI-X és három PCI Express 8x aljzat gondoskodik. Az alapváltozat két darab GbE porttal rendelkezik, de felárért akár négy is rendelhető, vagy akár két darab 10 GbE port is választható. A szintén 4U kivitelű Power 550-be már akár 256 gigabájt memória is beépíthető a 6 SAS diszk mellett, a bővítőhelyek és hálózati csatlakozók terén a gép a Power 520 képességeivel megegyezik.

A Power 520 alapáron már 6 ezer dollár alatt megkapható, bár ez csak afféle vevőcsalogató konfiguráció, egy darab processzorral, egy aktív processzormaggal, 2 gigabájt memóriával és két diszkkel. Egy négy aktív magot és 16 gigabájt memóriát tartalmazó konfiguráció ára 16 ezer dollár körül kezdődik. A Power 550 esetében már az alapváltozat is 25 ezer dollárba kerül két aktív maggal, egy nyolcmagos kiépítés már 112 ezer dollárt kóstál. További újdonság, hogy az IBM Power6-alapú blade szerverei mostantól akár i operációs rendszerrel is rendelhetők, emellett a kínálat kiegészült az egyfoglalatos BladeCenter JS12 blade-del.

A gépeket i, AIX és Linux operációs rendszerrel egyaránt meg lehet vásárolni, úgynevezett Editiönök formájában, de az IBM igény szerint akár több operációs rendszerrrel is szállítja őket, mivel a PowerVM technológiának köszönhetően egy szerveren akár 80 partíció is létrehozható. A Power 520 és Power 550 AIX és Linux Edition már elérhető, a Power 520 i Editiönt csak április közepétől szállítják, a Power 550 i Edition pedig májustól lesz kapható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.