Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 1. 10:43

A vállalatok kitartanak a Windows XP és az Internet Explorer 6 mellett

A Windows Vista és az Internet Explorer 7 továbbra sem népszerű a vállalatok körében -- derül ki egy felmérésből, amelyet a Forrester Research végzett. A több mint 50 ezer felhasználó megkérdezésével felvett adatokból kiderül, a tavalyi év végén az IE-használóknak csak kevesebb mint harmada telepítette a 7-es változatot, a Vista pedig alig több mint 6 százalékát adta az összes Windows desktopnak.

[HWSW] A Windows Vista és az Internet Explorer 7 továbbra sem népszerű a vállalatok körében -- derül ki egy felmérésből, amelyet a Forrester Research végzett. A több mint 50 ezer felhasználó megkérdezésével felvett adatokból kiderül, a tavalyi év végén az IE-használóknak csak kevesebb mint harmada telepítette a 7-es változatot, a Vista pedig alig több mint 6 százalékát adta az összes Windows desktopnak.

Marad a Windows XP és a IE6

2007 januárjában az Internet Explorer 7 részaránya 10 százalékos volt, azonban a tavalyi év végére is csak 30 százalékra emelkedett. Reedwan Iqbal, a Forrester elemzője úgy véli, számos cég egészen addig megmarad az IE6-nál, amíg a -- jelenleg Beta 1 állapotban levő -- IE8 meg nem érkezik. Iqbal szerint a Microsoft elsiette az IE7-et, a böngésző szolgáltatásaiban megpróbált felzárkózni a Mozilla Firefoxhoz, ezért van benne pár kisebb újdonság, de nem hoz jelentős áttörést, és ezt a felhasználók is érzik. Számos vállalati webes alkalmazás ráadásul továbbra sem kompatibilis az Internet Explorer 7-tel -- próbálta megvilágítani az okokat Iqbal.

A Windows Vista hasonló okok miatt nem terjed a vállalatok körében, pedig a Microsoft mindent megtett annak érdekében, hogy a cégeknek tetsző szolgáltatásokkal ruházza fel az operációs rendszert -- leginkább a biztonság és hálózatkezelés terén. 2007 végén a vállalati Windows-felhasználók mindössze 6,3 százalékánál volt telepítve a Vista a Forrester szerint. A Windows XP részesedése az év során szinte egyáltalán nem változott, ami azt jelenti, hogy a Vista elsősorban a régebbi Windows-változatoktól, főleg a Windows 2000-től hódított el felhasználókat.

Érdemes lehet megvárni a Windows 7-et?

Iqbal szerint az asztali Windowsok esetében is biztosan lesznek olyan cégek, amelyek egyszerűen kihagyják a frissítési ciklusból a Vistát, és megvárják a következő verziót, a Windows 7-et. Ennek a megjelenéséről egyelőre semmit nem tudni, mindössze azt, hogy a Microsoft három éves fejlesztési ciklussal számol, vagyis 2009 végén, esetleg 2010 elején számíthatunk a szoftver érkezésére. A legtöbb felmérés szerint a nagyvállalatok 2008 végén, 2009 elején kezdené meg a Vista tömeges bevezetését, vagyis csak fél-egy évet kell kihúzniuk a Windows 7-ig, legalábbis elvileg.

Ennek az elméletnek azonban számos tényező ellentmond: a Windows 7 megjelenése is ugyanolyan könnyen elcsúszhat mint a Vistáé, és valószínű annak a bevezetése se lesz kevéssé fájdalommentes. Ráadásul azoknak a cégeknek, akik nem állnak át Vistára, a kívánatosnál sokkal hosszabb ideig (akár 7-8 évig) kell Windows XP-t használniuk, aztán pedig lehet, hogy idő előtt kell bevezetniük a Windows 7-et, mivel az XP-hez 2009-ben megszűnik a "mainstream" terméktámogatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról