Szerző: Vörös Péter

2000. július 6. 09:07

Compaq-Quanta együttműködés laptop és asztali LCD monitor gyártással kapcsolatban - Compaq/Transmeta Crusoe notebook-ok?

Az e hét elején közzétett megállapodás értelmében a két cég lényegében még jobban össze fogja hangolni gyártási kapacitását. A Compaq számára főként otthoni felhasználóknak szánt notebook-okat fog gyártani a Quanta, a világ harmadik legnagyobb laptop PC gyártója. Az első notebook-ok megjelenése a harmadik negyedévre várható, a laptop-ok többségének ára 1000 $ alatt lesz. A Compaq szeptembertől kezdődve havi 50.000 laptop-ot fog venni a Quanta-tól.

Korábban a Compaq szintén tajvani alvállalkozókkal (Arima és Inventec) dolgozott notebook-okkal kapcsolatban. A megállapodás egyik nagy vesztese az Arima, e cég forgalmának 90%-át adják a Compaq számára készített, otthoni felhasználóknak szánt laptop PC-k. A megállapodás kitér a Quanta Display-re is, amelyben a japán Sharp-nak kb. 9,5%-os részesedése van. A cég az első sorozatgyártást jövő áprilisra tervezi, novemberben pedig már a második gyárat is elkezdik építeni, ennek megnyitása 2001 végére várható.

A Compaq azt is bejelentette, hogy hamarosan megjelenhetnek a cég első Transmeta Crusoe processzorral felszerelt notebook-jai, ebben szintén részt fog venni a Quanta, amely már meg is állapodott az IBM-mal és a Gateway-jel e tárgyban (a Gateway + AOL számára ún. 'Web pad'-et fog gyártani a Quanta. Végleges döntés azonban még nem született a gyártásról, sőt a Compaq nem volt jelen múlt héten a PC Expo-s "Transmeta-fiesztán", ahol az IBM, a NEC, a Fujitsu és a Hitachi is bemutatta jövendő Crusoe chipes notebook-jait. Az IBM illetékesei megerősítették, hogy az IBM ThinkPad 240-nek lesz Transmeta chip-es változata.

A Quanta tavaly 2,2 millió laptop-ot gyártott, idén 3,3 millió notebook-ot készül gyártani a tajvani cég. A Compaq az idén összesen 8,5 milliárd $ értékben vásárol tajvani beszállítóktól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról