:

Szerző: Vörös Péter

2000. július 6. 09:03

IBM: csökkenő részvényárfolyam mainframe-es szoftvercégek gyengébb kilátásai következtében

A világ legnagyobb mainframe gyártója a Nagy Kék, a Computer Associates és a BMC Software Inc. pedig a legnagyobb mainframe szoftver gyártók közé tartoznak. Ez utóbbi két cég most tett közzé ún. profit figyelmeztetést (a tőzsdére bevezetett cégek esetében ez kötelező lépés, ha az előrejelzésekhez képest jelentős eltérést vár az adott vállalat nyereség és/vagy forgalom szempontjából).

Most a két szoftvergyártó cég egyaránt a mainframe üzletág gondjaival indokolta a gyengébb várható nyereséget - ez viszont az IBM részvényárfolyamára is negatív hatással volt. Bár az IBM forgalmában "mindössze" 4 milliárd $ tesznek ki a mainframe eladások, az IBM működésből származó nyereségének 40-50%-a származik a mainframe hardver üzletágból ill. a kapcsolódó termékekből - ebben a szegmensben messze a legnagyobb az árrés; az IBM vállalati mainframe szoftver eladásai adják a cég szoftver bevételeinek 60%-át, közel 7 milliárd $-t 1999-ben.

Az IBM részvényárfolyama tegnap 4,11%-kal, 4,5$-ral csökkent és 105$-on zárt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.