:

Szerző: Ady Krisztián

2008. február 5. 11:11

Elkészült, de csak később érkezik a Windows Vista első szervizcsomagja

A pletykák csak részben bizonyultak igaznak, bár a Microsoft tegnap bejelentette a Windows Vista első szervizcsomagjának elkészültét, az csak március közepétől, illetve április elejétől lesz letölthető. Az SP1 két hullámban érkezik, az angol, francia, spanyol, német és japán operációs rendszerekre telepíthető frissítőcsomag már március közepétől elérhető lesz a Windows Update szolgáltatáson keresztül.

[HWSW] A pletykák csak részben bizonyultak igaznak, bár a Microsoft tegnap bejelentette a Windows Vista első szervizcsomagjának elkészültét, az csak március közepétől, illetve április elejétől lesz letölthető. Az SP1 két hullámban érkezik, az angol, francia, spanyol, német és japán operációs rendszerekre telepíthető frissítőcsomag már március közepétől elérhető lesz a Windows Update szolgáltatáson keresztül.

Április bolondja

Az összes többi, közöttük magyar operációs rendszerekhez is használható verzió március végén, április elején kerülhet fel a Windows Update webhelyre. A tegnapi bejelentés érdekessége, hogy az RTM, azaz kiadásra jelölt első szervizcsomagot egyelőre a bétatesztelők sem érhetik el a Microsoft Connect oldalon keresztül, a tegnapi egy igazi "paper launch" volt a Microsoft részéről.

A Windows Vista SP 1 bejelentésével egyszerre érkezett a Windows Server 2008 kiadásra jelölt változata is, melyet a bétatesztelők már tegnap óta elérhetnek, a Software Assurance, vagy Enterprise Agreement jogosultak pedig február 27-től tölthetnek le. A szélesebb vásárlói kör részére a Windows Server 2008 március 1-től lesz elérhető az árlistákon. A Windows Server új virtualizációs megoldása, a Hyper-V megjelenése a WS2008 RTM után 180 napon belül várható. A Hyper-V beta kódja a Windows Server 2008 megjelenésével elérhető mindenki számára.

A Vista SP1-ben főképp hibajavítások és a teljesítményt fokozni hivatott finomítások kapnak majd helyet. A javítócsomagban érkezik néhány új funkció is, a BitLocker például már képes lesz több meghajtót is titkosítani, illetve változások történtek az asztali keresőben is. A Vista SP1 megnehezítheti -- egy kis időre -- a kalózok dolgát is, olyan kódok kaptak helyet a csomagban, amelyek kivédik a legnépszerűbb aktivációs trükköket.

Kisebb lesz

A Vista SP1-től sokat vár a Microsoft, a vállalati felhasználók jó része ugyanis azért nem váltott még a legújabb asztali Windowsra, mert hibáktól tart. Jó hír a felhasználóknak, hogy a Microsoft ígérete szerint a végleges SP1 sokkal kisebb lesz mint az előzetes változatok, így a letöltése is gyorsabb és a telepítéséhez sem kell majd akkora szabad lemezterület. Míg az SP1 eddig kiadott előzetes változatai akár 800 megabájtosak is lehettek és a telepítéshez 1,5 gigabájnál is több hely kellett, a végleges verzió "mindössze" 450-500 megabájt méretű lesz.

A Windows Server 2008 összesen nyolc különféle változatban kerül majd piacra. A Standard (5 klienses licenccel 999 dollár), Enterpise (25 klienssel 3999 dollár) és Datacenter (processzoronként 2999 dollár) verziók megvásárolhatók lesznek Hyper-V technológiával, vagy anélkül, utóbbi esetben az ár 28 dollárral alacsonyabb. Emellett kapható lesz egy szuperolcsó Web Server változat (469 dollár), illetve az Itanium-alapú rendszerekre szabott szoftver (processzoronként 2999 dollár), amely legfeljebb 64 processzormagot támogat. A Windows Server 2008 for Itanium-based Systems csomagot leszámítva az összes változat elérhető lesz 32 és 64 bites kivitelben is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.