Szerző: Vörös Péter

2000. július 5. 08:55

Az Oracle részvényei csökkentek a cég második számú vezetőjének, Ray Lane-nek lemondása után

Ray Lane az Oracle elnöke (president) és működtetésért felelős vezérigazgatója (chief operating officer / COO ) volt, távozása meglepetésként érte a befektetőket, így nem csoda, hogy a cég részvényárfolyama 4,6%-kal, 3,88$-ral 80,19$-ra esett vissza a Függetlenség Napja előtti kereskedési napon. Lane távozása ellenére tagja marad az Oracle igazgatótanácsának. Egyelőre nincs hír Lane jövőbeni terveiről, de egyes elemzők szerint nincs kizárva szerepe kockázati tőke (venture capital) kezdeményezéseknél vagy a korábban folytatott tanácsadói szerepét is folytathatja.

Átmenetileg Larry Ellison, a cég elnök-vezérigazgatója veszi át Lane korábbi pozícióit. Lane lehetséges utódai: Gary Bloom (igazgató) , Jeff Henley (pénzügyi vezérigazgató) és Safra Catz (igazgató). Lane-t olyan számítógépgyártó cégek lehetséges vezetőjének tartották a szakértők, mint a Hewlett-Packard és a Compaq Computer. Az Oracle Lane megtartásának érdekében megháromszorozta fizetését (1 millió $ 1999-ben) és megtízszerezte a prémiumát (2,25 millió $-ra). A szakértők szerint Lane távozása jelentős veszteség a cég számára, mivel nála senki nem értett jobban a felsővezetők közül az ügyfelekhez, valamint sikeres hosszú távú, stratégiai gondolkodást vitt a Oracle-be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról