Szerző: Vörös Péter

2000. július 4. 08:03

A VMware nyomulhat az igen gyorsan fejlődő szerver piacon is ...

A VMware olyan szoftvereket gyárt, amelynek segítségével PC-n egyszerre futtathatunk több operációs rendszert (újrabootolás ill. újraparticionálás) nélkül az ún. VMware Virtual Platform technológia segítségével. A programmal kliens operációs rendszerként telepíthetünk/futtathatunk MS-DOS-t, Windows 95/98-at, NT-t/Windows 2000-et és Linux-ot, ami a kőkemény felhasználók számára igencsak megkönnyítheti az életet. Ha már van több operációs rendszer a PC-n valamilyen multi-boot programot használva, akkor azt újrakonfigurálás nélkül használhatjuk. A jelenlegi VMware szoftverek csak egy processzoros, Intel (kompatibilis) architektúrában működnek.

A mostani hír lényege éppen az, hogy a PC-guruk után immár a szerverek területére is beérkezik a VMware két új, szerverekre kihegyezett változata. Immár szervereken lehet párhuzamosan több operációs rendszert használni, korábban eddig ez csak a mainframe kategóriájú szervereken volt lehetséges. Az ősszel piacra kerülő két új VMware szerver verzió közül az egyik a vállalati szerverekhez, míg a másik az alkalmazás szolgáltatók (application service provider-ek / ASP-k) részére készül. Jelenleg 400.000-en használják a cég szoftvereit, 50-50%-ban oszlik meg a Linux ill. Windows NT4/2000 verziójú szoftver. A Dell május végén fektetett be 20 millió $-t az 1998 januárján indult VMware-be.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról