:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 8. 12:27

Nehéz évek elé néz a Magyar Telekom

Nehéz évek elé néz az átalakuló Magyar Telekom, ahogy a vezetékes hangszolgáltatásokból származó bevétel gyors csökkenését csak alig-alig tudják ellensúlyozni más szolgáltatások. A vállalat jelentős átalakulásnak néz elébe, amelynek keretében megszüntetik a T-Com és T-Online márkaneveket és az otthoni vezetékes szolgáltatásokat T-Home néven kínálják majd.

[HWSW] Nehéz évek elé néz az átalakuló Magyar Telekom, ahogy a vezetékes hangszolgáltatásokból származó bevétel gyors csökkenését csak alig-alig tudják ellensúlyozni más szolgáltatások. A vállalat jelentős átalakulásnak néz elébe, amelynek keretében megszüntetik a T-Com és T-Online márkaneveket és az otthoni vezetékes szolgáltatásokat T-Home néven kínálják majd.

Itthon is megszűnik a T-Com és a T-Online

A következő évnek már új vezetéssel vág neki a cég. Winkler János, a T-Mobile eddigi vezetője fogja felügyelni az összes lakossági szolgáltatást (mobil és vezetékes), a vállalati szolgáltatásokért a Ciscótól érkezett Papp István felel majd, a T-Online vezére, Simó György pedig a média- és tartalomszolgáltatási tevékenység mellett új üzleti területek fejlesztésén és az innovációs tevékenység koordinálásán dolgozik. A mai sajtótájékoztatón elhangzott, 2008-ban a cég bevétele várhatóan stagnálni fog, adózás, kamatfizetés és értékcsökkenés előtti eredménye (EBITDA) pedig csökkenni, a jelentős átszervezések és a létszám 15 százalékos kurtítása, valamint a tőkeberuházási keret megvágása ellenére.

Újságírói kérdésre Winkler János elmondta, 2008-ban a németországi példához hasonlóan Magyarországon is megszűnik a T-Com és T-Online márka, a lakossági vezetékes szolgáltatásokat T-Home néven kínálja majd a cég. Ennek a tervnek a részleteit most dolgozzák ki, így sem pontos időzítésről, sem egyéb részletről nem tudott beszámolni Winkler. Amint arról lapunk is beszámolt, Németországban a T-Home mellett a T-Mobile, valamint a T-Systems márkanevek élték túl az informatika, a távközlés, a média és a szórakoztatás konvergenciáját a Deutsche Telekomnál, a T-Com és a T-Online eltűnt a színről (utóbbi nevét még őrzi a t-online.de szórakoztató portál).

Stagnáló bevétel, csökkenő nyereség várható

A legnagyobb hazai távközlési szolgáltató ma tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését. Az év első három negyedévében a bevételek mindössze 2,7 százalékkal nőttek, Christopher Mattheisen vezérigazgató szerint ennek legfőbb oka a kedvezőtlen piaci körülményekben keresendők, a GDP-növekedés lelassult, a fogyasztói reálbérek pedig csökkennek Magyarországon. A mobil, az internet, valamint a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a vezetékes forgalomból és a TETRA szolgáltatásból származó bevételek csökkenését.

Még hét év
További hét és fél évvel hosszabbította meg a 2008. november 4-én lejáró, a 900 MHz-es frekvenciahasználatra vonatkozó mobil koncessziós szerződését a Magyar Telekom, amely a 10 milliárd forintos koncessziós díj megfizetése mellett vállalja, hogy a következő két évben legalább 20 milliárd forintot fordít a mobil szélessávú lefedettség további fokozására.
Thilo Klusch pénzügyi vezérigazgató rámutatott, a Magyar Telekom bevételének összetétele jelentős változáson megy át, a legnagyobb forgalmat ma már a T-Mobile bonyolítja, a legnagyobb növekedést pedig az üzleti szolgáltatásokat nyújtó T-Systems könyvelhette el a vizsgált időszakban. Mivel azonban az informatikai szolgáltatások hasznorése kisebb a kommunikációs szolgáltatásokénál, a T-Systems erősödése a cégcsoporton belül szükségszerűen magával hozza az eredményhányad visszaesését, ami évekig is elhúzódhat, ahogy a bevételi mix átalakul.

A vállalat szigorú költségkontrollt vezet be, amelynek keretén belül 2008 végéig dolgozóinak 15 százalékától válik meg, ezzel a létszám 10500 fő körülire csökken -- mondta el Somorjai Éva humánerőforrás-igazgató. Az elbocsátásoktól és átszervezésektől (a vezetői pozíciók száma 38 százalékkal csökken) évi 13 milliárd forintos megtakarítást vár a Magyar Telekom. Az átszervezések és elbocsátások idén és jövőre elsősorban a Magyar Telekomot érintik, de 2009-ben és 2010-ben a leányvállalatokat sem kerüli el majd a racionalizálás -- mondta el Somorjai.

A személyi kiadások mellett a tőkeberuházási keretet is megkurtítja a vállalat az idei első három negyedévében a tavalyinál 15 százalékkal kevesebbet, 49 milliárd forintot fordított erre a cég. Maradi István műszaki vezérigazgató-helyettes elmondta, jövőre mintegy 60 milliárd forintot fordít tőkeberuházásra cég, amelynek hozzávetőleg kétharmadát hálózatfejlesztésre költik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.