Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 30. 08:58

A vártnál kisebb veszteséget jelentett a Sun

A vártnál kisebb veszteséggel zárta negyedévét a Sun Microsystems, miközben a felvásárlásoknak, az új termékek kedvező fogadtatásának, valamint a szolgáltatási üzletág jó teljesítményének köszönhetően bevétele éves szinten 17 százalékkal emelkedett.

[HWSW] A vártnál kisebb veszteséggel zárta negyedévét a Sun Microsystems, miközben a felvásárlásoknak, az új termékek kedvező fogadtatásának, valamint a szolgáltatási üzletág jó teljesítményének köszönhetően bevétele éves szinten 17 százalékkal emelkedett.

Az október 1-én véget ért első pénzügyi negyedévben a Sun 3,19 milliárd dolláros bevétel mellett 56 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el. A vállalat közlése szerint a veszteség részben egy 79 millió dolláros, a végrehajtott felvásárlások során megszerzett vagyontárgyak amortizációjával kapcsolatos egyszeri leírásnak köszönhető. A nettó veszteség alacsonyabb volt az elemzői várakozásoknál, de a bevétel is alulmúlta a Wall Street 3,2 milliárdos előrejelzését. Egy évvel korábban a Sun 2,73 milliárdos bevételről és 123 milliós nettó veszteségről adott számot.

A Sun termékértékesítési árbevétele 15 százalékal 1,96 milliárd dollárra emelkedett, a szolgáltatási üzletág pedig 20 százalékos növekedés után 1,23 milliárdos forgalmat bonyolított. A Sun összességében 7 százalékkal több szervert adott el mint egy évvel korábban, a volumen megközelítette a 80 ezer darabot, amelynek több mint negyedét adták az Opteron-alapú gépek. A vállalat tárolóeszközeinek forgalma 14 százalékkal ugrott meg, főképp a középkategóriás StorEdge 5000-es és 6000-es termékcsalád volt népszerű.

Az elemzők és befektetők részére rendezett telekonferencián Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató kiemelte, a SPARC-processzoros szerverek forgalma éves szinten 10 százalékos növekedést produkált, a Niagara-alapú gépeken elért bevétel pedig elérte a 100 millió dollárt. Az Opteron-alapú Sun Fire rendszerekből 54 százalékkal több fogyott mint a tavalyi első pénzügyi negyedévben, a forgalmuk pedig 75 százalékkal nőtt egy év alatt, vélhetően a négy- és nyolcprocesszoros konfigurációk kedvező fogadtatása miatt.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról