Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 9. 13:07

Opteron-alapú szuperszámítógép a leggyorsabbak között

Világújdonságnak számít a Tokyo Institute of Technology által telepített TSUBAME szuperszámítógép, a kétmagos AMD Opteron processzorokra épülő rendszer teljesítményét ugyanis a Clearspeed Advance matematikai gyorsítókártyákka fokozták. A szuperszámítógépes világban általánosan elfogadott Linpack benchmark szerint a rendszer összteljesítménye 47,38 teraflops, azaz billió művelet másodpercenként, ezzel az utoljára júniusban frissített Top500 rangsor szerint a világ ötödik legsebesebb számítógépe.

[HWSW] Világújdonságnak számít a Tokyo Institute of Technology által telepített TSUBAME szuperszámítógép, a kétmagos AMD Opteron processzorokra épülő rendszer teljesítményét ugyanis a Clearspeed Advance matematikai gyorsítókártyákka fokozták. A szuperszámítógépes világban általánosan elfogadott Linpack benchmark szerint a rendszer összteljesítménye 47,38 teraflops, azaz billió művelet másodpercenként, ezzel az utoljára júniusban frissített Top500 rangsor szerint a világ ötödik legsebesebb számítógépe.

A gigászi fürtözött rendszer 655 darab csomópontból áll, amelyeket a Sun Microsystems szállított, az X4600 szerverekben egyenként nyolc, darab kétmagos Opteron dolgozik, összesen 38 teraflops teljesítményt leadva. A TSUBAME a júniusi Top500 listán még a hetedik volt a rangsorban, a 360 darab Clearspeed Advance bővítőkártya beszerelése azonban 24 százalékkal megnövelte a rendszer számítási teljesítményét, miközben a 800 kilowatt körülire becsült fogyasztás csupán 1 százalékkal nőtt.


Clearspeed Advance

A Clearspeed Advance egy olyan, PCI-X felületű gyorsítókártya, amelyen két CSX600 lebegőpontos processzor található. A gyártó szerint az 50 gigaflops teljesítményű kártya fogyasztása mindössze 25 watt. Szatosi Macuoka, a Tokyo Institute of Technology Global Scientific Information and Computing Center (GSIC) professzora úgy véli, a Clearspeedéhez hasonló matematikai gyorsítóchipek használata energiahatékonyságuk miatt villámgyorsan el fog terjedni a szuperszámítógépes világban.

Manapság már nem az elérhető számítási kapacitás, hanem az energiaköltségek jelentik a szuperszámítógépek fejlődésének első számú gátját. A múlt héten Prágában rendezett Intel Developer Forum rendezvényen David Kuck, az Intel párhuzamos és elosztott megoldásokért felelős részlegének (Parallel and Distributed Solutions Division) igazgatója elmondta, az 1 petaflopsos álomhatárt elérő rendszer minden további nélkül megépíthető lenne ma is, kérdés, ki tudná üzemeltetni: a másodpercenként ezerbillió lebegőpontos művelet végrehajtására képes szuperszámítógép megépítése kevesebbe kerülne, mint az általa elhasznált energia ára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról