Szerző: mz

2000. június 13. 19:08

Szuperben vezet az IBM

Az IBM megszerezte az első helyet a világ leggyorsabb számítógépeit felsoroló listán. Egy átfogó tanulmány készült a szupergépekről, melyet a Supercomputer 2000 konferencián tettek közzé, és mely szerint az IBM 29 gépet épített a világ 100 leggyorsabb számítógépe közül, míg a nagy rivális, a Sun Microsystems csak kettőt.
A "TOP500 List of Supercomputers" beszámoló szerint az IBM nagyteljesítményű RS/6000 SP gépe a világ legelterjedtebb berendezése a maga kategóriájában, összesen 144 helyen telepítették, míg a Sun Microsystems csak 121 telepítésel dicsekedhet. A University of Tennessee és a University of Mannheim (Németország) által készített TOP500 lista nyomon követi a szupergépek használatát mind az egyetemi, mind a kormányzati vagy üzleti szférában.
A TOP500 lista érezteti a jelenlegi irányzatokat is, a gépek több, mint fele, 260 példány üzleti területen működik. A tíz első berendezés közül nyolc IBM RS/6000 SP.
A számok mellett pár szó a teljesítményről is: az IBM számítógépei összesen 18.527 teraflop, a Sun gépei pedig 6.237 teraflop teljesítményt jelentenek összesen.
A szuperszámítógépek használata azóta növekedik egyre nagyobb mértékben az üzleti területeken is, amióta 1997-ben Kaszparov emlékezetes sakkjátszmát vívott a Deep Blue-val - és veszített. Az utóbbi két évben a megvásárolt szupergépek több, mint fele webes alkalmazásokat futtat, de természetesen nem maradnak el a tudományos alkalmazások sem, köztük az időjárás-előjelzési feladatok, biológiai kutatások és nukleáris tesztek szumulációi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról