Szerző: mz

2000. június 9. 23:35

Mobil processzor-távlatok

Az Intel valószínűleg kiemelkedő hónappá teszi a júniust, legalábbis ami a mobil processzorok bejelentését illeti. A cég 5 új CPU-t fog bejelenteni e hónapban.
Az Intel célja a mobilgépekben elérhető teljesítmény növelése, miközben egyre újabb megoldásokat kínál az energiatakarékosságra és ezzel a mobilgépek méretének csökkentésére.
A bejelentések közt három nagyobb órajelű Pentium III és Celeron chip fog szerepelni, illetve egy alacsonyabb energiafogyasztású Pentium III és egy Celeron. Ezzel a noteszgépek szíve maximum 750 MHz-es Pentium III, vagy 650 MHz-es Celeron lehet. Emellett a 600-as PIII és az 500-as Celeron az alacsony fogyasztású sorozatból kerülnek ki.
A notebook-gyártóknak az utóbbi időkben szembesülniük kellett azzal a tendenciával, hogy a cégek nem vásárolnak asztali számítógépeket - és esetleg egy külön notebookot - az alkalmazottaknak, hanem egyetlen hordozható géppel és egy dokkolóállomással biztosítják a munkaeszközt. A gépek amellett, hogy alacsony energiafogyasztással dicsekedhetnek, általában nagyméretű kijelzővel, nagyteljesítményű grafikai rendszerrel, processzorral rendelkeznek. Az Intel szerint érdemes erre a piacra koncentrálni, sok vásárlónál nem is annyira az akkumulátoros üzemidő, hanem a teljesítmény a fontos.
Az Intel a SpeedStep technológiát alkalmazó processzorokat egészen 1 GHz-es órajelig kívánja megjelentetni.
Várhatóan a Willamette-nek is meglesz a maga mobil verziója, jelenlegi kódneve Northwood. Megjelenése később várható, ha a cég végrehajtotta a 0.18 mikronos technológiáról a 0.13-ra való áttérést. Egyelőre a Pentium III a fő Intel-mobil processzor, melynek 800, 850 és 900 MHz-es változatai is fokozatosan megjelennek.
Meg kell említeni, hogy eközben az AMD is gőzerővel fejleszti saját mobil Athlon processzorát, a Corvette-et, mely várhatóan 800 MHz-en indul majd. Az AMD K6-2+ notebook-processzorai jelenleg is nagyon népszerűek, számos PC-gyártó építi be őket gépeibe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról