Szerző: mz

2000. június 8. 22:40

Vírusirtó Palm OS-hoz

A Symantec bejelentette az első Palm OS platformra készülő vírusírtó szoftver fejlesztését; mindezt néhány nappal azután, hogy felfedezték az első olyan vírust, mely mobiltelefonokat is érint, és ezzel bebizonyosodott, hogy a vírusok hamar elérhetik a kéziszámítógépek világát is.
Jelenleg nincsenek olyan vírusok, férgek vagy Trójai pacik, melyek a kéziszámítógépeket céloznák meg, de a cég szerint a Palm OS legalább annyire érzékeny és fogékony ezekre, mint más operációs rendszerek.
A Symantec szerint a szoftver, mely jelenleg prototípus állapotban leledzik, egy heurisztikus "mikromotort" használ a vírusírtó-fejlesztők segítésére a kézigépekre veszélyes programok felfedezésében. A termék ára és elérhetősége egyelőre nem ismert.
Mivel a kézigépek kisméretű memóriával rendelkeznek, a Symantec AntiVirus Research Center kutatói újszerű technikákat fejlesztenek ki a rosszindulatú kódok felismerésére.
Jan Sundgren, a Giga Information Group elemzője szerint csak idő kérdése, hogy a vírusok átlépjenek a PC-k világából a PDA-kra és egyéb intelligens eszközökre.
Nemrég egy olyan vírus jelent meg VBS-Telefonica néven, mely a Love Bug-hoz hasonlóan az Outlook révén terjedt, de amikor egy friss gépre érkezett meg, a címjegyzék alapján véletlenszerűen SMS üzeneteket küldött mobiltelefonokra. A mobiltelefont természetesen nem fertőzte meg, kárt, bosszúságot csak a kéretlen üzenetek okoztak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról