:

Szerző: Vörös Péter

2005. január 10. 15:04

Eltűnhet a mobilpiacról a Siemens

Heinrich von Pierer
Heinrich von Pierer
[HWSW] Heinrich von Pierer, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója múlt héten bejelentette, hogy a német vállalatóriás január végén dönt a mobiltelefonos részleg jövőjéről. A vállalatvezető Pekingben közölte, hogy a részvényesek január 27-i éves közgyűlésén terjesztik elő azt a tervet, amely megnyugtatóan rendezi az üzletág sorsát. Von Pierer szerint a részleget "helyreállítják, bezárják vagy eladják".

Süllyedő mobiltelefon-nagyhatalom?

Annak ellenére, hogy a világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója 2004 harmadik negyedévében több mint 12,5 millió készüléket adott el (ami mintegy 8 százalékos piaci részesedést jelentett), a Siemens Mobile veszteséges. 141 millió euró volt a negyedéves üzemi veszteség, szemben az egy évvel korábbi 14 millió eurós nyereséggel, és egyre inkább visszaesik a vetélytársakhoz képest. A vállalatcsoport felsővezetése elfogadhatatlannak tartja ezt a teljesítményt, és alapvető változásokat tart szükségesnek.

A részleg az utóbbi időszakban többnyire olcsó, és ennek megfelelően alacsony nyereséghányadú mobiltelefonokra specializálta magát. A Siemens Mobile-t igen érzékenyen érintette, hogy a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a Nokia piaci részesedése megőrzése érdekében kőkemény árversenyt kezdett e szegmensben tavaly.

A kulcsfontosságú ünnepi szezonban az előzetes felmérések szerint a Siemens visszaesett az előre fizetett kártyákkal együtt értékesített készülékek piacán is, többek között az olyan riválisokkal szemben, mint az LG és az NEC. Ugyanakkor a német cégnek nem sikerült előretörnie a piac felső szegmensében sem, ahol a korábban gondokkal küszködő Sony Ericsson jelentős sikereket ért el.

Esélyes alternatívák: eladás vagy bezárás?

A Siemens tavaly kezdte el a részleg jövőjével kapcsolatos lehetőségek alaposabb vizsgálatát, azóta egyebek között a Motorola, az LG és a legnagyobb kínai mobiltelefon-gyártó, a Ningbo Bird neve merült fel potenciális kérőként. A Ningbo Bird azonban a múlt héten bejelentette, hogy nem folytat tárgyalásokat a német vállalattal.

"A legfőbb kérdés valószínűleg nem is az lesz, hogy vajon valaki megveszi-e a Siemens Mobile-t, hanem az, hogy az anyavállalat mennyit fog fizetni azért, hogy valaki átvegye a részleget. Szerintem vagy ez fog bekövetkezni, vagy bezárják az üzletágat. A döntő kérdés az, hogy e két változat közül melyik az olcsóbb" -- véli Richard Windsor, a Nomura Securities elemzője.

Az anyavállalat jó eredményei Kínában

A Siemens AG tavalyi forgalma 15 százalékkal 3,8 milliárd euróra emelkedett a világ legnépesebb országában, míg az új megrendelések 20 százalékkal 4,2 milliárd euróra nőttek. Tavaly májusban a német óriásvállalat egy új programot indított el a kínai forgalom növelésére, amelynek keretében egymilliárd eurót fektet be hosszú távú projektekbe. Bár a Siemens nem teszi közzé a nyereség országonkénti felbontását, von Pierer közölte, hogy a "cég jelentősen meghaladta profit-előrejelzéseit Kínában".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.