:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 6. 09:32

CES: Beépített mobiltelefonnal és MP3-játszóval rendelkező kabátokon dolgozik a Motorola

[HWSW] A Motorola a ma kezdődő Consumer Electronics Show-n hozza nyilvánosságra konkrét terveit, amelynek keretében a Burton sportruházati céggel együttműködve olyan sapkákat és kabátokat dob piacra, amelyekkel zenét lehet hallgatni vagy telefonálni lehet. A termékek árait a felek nem hozták nyilvánosságra. A Burton snowboard dzsekik ára 200-800 dollár (~40-160 ezer forint) között alakul, a cég kínálatában már jelenleg is van olyan modell, amelynek ujján gombokat helyeztek el a kabátzsebbe csúsztatott iPod lejátszó kezeléséhez. Ennek a kabátnak az ára 360 dollár (~72 ezer forint).


A kabát ujján jól láthatóak az iPodot vezérlő gombok

A második félév során megjelenő, a snowboardozás szerelmeseinek szánt új Burton termékek úgy lesznek kialakítva, hogy csatlakoztatható legyen hozzájuk egy Motorola mobiltelefon és egy Apple iPod MP3-lejátszó, a ruhákon pedig megfelelő kezelőszervek lesznek elhelyezve az elektronikai termékek irányításához. Ha a ruhák viselőjét valaki felhívja, csak kabátgombjához nyúl, lehalkítja a zenét, ami a sapkájába épített fülhallgatóból szól, és átvált mobiltelefonos üzemmódra. A beszélgetés végén egy újabb gombnyomásra a zene folytatódhat. A kabát és a sapka Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál egymással, valamint a mobiltelefonnal.

Újjászületik a Motorola?

Az amerikai mobiltelefongyártó 2004 végén vesztette el a második helyet a piaci rangsorban, amikor a Samsung megelőzte. A cég nyilvánvalóan mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszerezze elvesztett piaci részesedését. A Motorolát korábban sokan kritizálták azzal, hogy lassan reagál az új trendekre, annak idején például szokatlanul későn dobta piacra kamerás mobiltelefonjait.

Szakértők szerint a huszonéveseknek szánt ruházati kiegészítők segítségével a cég ugyan nem tud majd jelentősen változtatni piaci pozícióin, azonban a bejelentés mindenképp azt jelzi, hogy ez a Motorola már nem az a Motorola, amelyet korábban ismerhettünk. Az új Motorola követi a trendeket, mi több, maga diktálja azokat. Bruce Hawver, a Motorola kiegészítőkkel foglalkozó részlegének vezetője szerint a jövőben több hasonló partneri megállapodás várható a vállalat részéről.

Hordható elektronika

Az utóbbi években, a technológia fejlődésével és a digitális zenelejátszók, mobiltelefonok egyre népszerűbbé válásával teljesen új kategória jelent meg a piacon, a hordozható elektronika után megszületett a hordható elektronika. Ez ma már nemcsak formatervezett mobiltelefonokat és Bluetooth headseteket jelent, hanem valóban hordható termékeket, gondoljunk csak a beépített MP3-lejátszót tartalmazó Oakley napszemüvegre, vagy az Infineon által készített kabátra, amelynek textilbe szőtt áramkörei képesek zenét lejátszani.

A szokatlan megoldások és a magas árak miatt rövid távon nem várható jelentős áttörés ezen termékek eladásaiban, de jól érzékeltetik a trendet, ahogy az elektronika az élet egyre több területére szivárog be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.