Szerző: Vörös Péter

2000. június 1. 07:48

A Baan vevőre talált: a brit Invensys 708 millió $-ért megvette a holland szoftvergyártó céget

Régóta tartó találgatások végére tesz pontot a mostani bejelentés: elkelt az egyik legnagyobb európai vállalati szoftvereket gyártó Baan: az Invensys nevű automatizáló berendezéseket gyártó brit cég 762 millió eurónyi készpénzért megvette a holland céget. Korábban a többek között a Microsoft, az Oracle és a Geac neve is felmerült esetleges vevőként.
A tőzsde reagálása drasztikus volt: míg kedden 1,47$-ral (kb. 35%-kal !!) 2,72$-ra estek vissza a Baan részvények, addig tegnap 15,7%-os emelkedés volt az európai kereskedés során - a 90 ezer alkalmazottat foglalkoztató Invensys részvényárfolyama viszont 17,3%-kal csökkent.
A Baan korábban a Wall Street egyik kedvence volt, de a cég piaci értéke az utóbbi két évben 8 milliárd $-ról 0,53 milliárd $-ra csökkent. A 4300 alkalmazottat foglalkoztató Baan legutóbbi negyedéves forgalma 106 millió $-ra csökkent az egy évvel korábbi 176 millió $-ról - a licenc eladásokból származó bevétel pedig 65 millió $-ról 27 millió $-ra csökkent.
Az ügylet részeként az Invensys egy szoftver egységet hoz létre Invensys Software and Systems (ISS) néven - ebben többek között a Baan összes Web-alapú üzleti alkalmazása (pl. az ERP / enterprise resource planning / vállalati erőforrás-tervezés) szoftverek) is benne lesz, a tervezett éves forgalom 2 milliárd $. A Baan márkanév természetesen egyelőre megmarad; az elemzők egyöntetű véleménye szerint a cég termékei a legnagyobb konkurensekhez (SAP, Oracle és PeopleSoft) viszonyítva is jók, a humán erőforrások pedig nagyon fontosak - örvendetes, hogy nem elbocsátásokkal kezdi az átvételt az Invensys.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról