:

Szerző: mz

2000. június 1. 21:53

Nagyteljesítményű DSP-k - átformálják a gépeket?

A Texas Instruments bejelentette új digitális jelfeldolgozó processzorának elérhetőségét, mely új, költséghatékony motorvezérlők építését teszi lehetővé háztartási készülékekbe és ipari alkalmazásokhoz egyaránt.
A C24X családba tartozó DSP-k mintegy 30 százalékkal gyorsabbak, mint a jelenlegi leggyorsabb motorvezérlők. A megnövekedett feldolgoztási teljesítményt révén a TI mérnökei szerint lehetővé válik változó sebességen működő motorok készítése például mosógépekbe, légkondicionáló gépekbe, hűtőgépekbe. A jelenlegi készülékekben a motor vagy maximális teljesítménnyel működik, vagy ki van kapcsolva. Az új chipekkel lehetővé válik, hogy a hűtőszekrény motorja alacsonyabb fordulaton működjön, ha a szekrény ajtaját huzamosabb ideig csukva tartjuk, illetve a légkondicionáló is lejjebb veheti a légáramot, ha a kívánt hőmérsékletet már sikerült elérni a helységben.
Egyetlen apró chip segítségével könnyebb lehet az új mosógépünk. A mostani készülékekbe ugyanis nehezéket építenek, melynek feladata az egyenetlen töltés miatt keletkező rezgések és kilengések okozta kellemetlen jelenségek megakadályozása - például ahogy azt egyes régebbi magyar modellek tudták is -, azaz a mosógép ne táncoljon el mosás közben a fürdőszoba ajtajáig és vissza. A motor teljesítményét valós időben szabályozva ezek a kilengések valós időben kiküszöbölhetőek, ezzel a nehezék elhagyható.
Christophe Chene, a cég marketing menedzsere szerint a jövőben a motorok a ki-be kapcsolgatás helyett pontosan igazodhatnak az adott szituációhoz.
A megnövekedett adatfeldolgozási kapacitás még fontosabb lehet az ipari alkalmazásokban. A jövőben pontosabb robotokat lehet készíteni tárgyak megfogására és áthelyezésére.
A jelenlegi gyártósorokon szenzorokkal érzékelik, hogy a léptetőmotorok hol állnak. Az új chipekkel pontosan mérni lehet a motor által felvett áramot, abból a pozíciót és sebességet kiszámolva a szenzorokra nincs is szükség.
Az új DSP-k 40 millió utasítást hajtanak végre másodpercenként, ezzel teljesítményük 10 Mips-sel nagyobb, mint az eddigi leggyorsabb hasonló jellegű chipeké. A termékcsaládhoz egyéb kiegészítők, például 64 kbyteos integrált flash memória, 10 bites A/D konverter is tartozik. A Texas Instruments mérnökei szerint év végére a 400 Mips sebesség sem tűnik elérhetetlennek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.