Szerző: Bizó Dániel

2004. február 25. 16:12:21

Kitüntetésben részesült a mai PC modelljét 30 éve megalkotó négy mérnök

[The Washington Times] Harminc évvel ezelőtti, a személyi számítógépes hálózatok területén végzett úttörő munkájuk megbecsülésének jeleként négy, valaha a Xeroxnál tevékenykedő mérnök Charles Stark Draper Díjban részesült.

[The Washington Times] Harminc évvel ezelőtti, a személyi számítógépes hálózatok területén végzett úttörő munkájuk megbecsülésének jeleként négy, valaha a Xeroxnál tevékenykedő mérnök Charles Stark Draper Díjban részesült.

Alan C. Kay, Butler W. Lampson, Robert W. Taylor és Charles P. Thacker az első működőképes, hálózatra csatlakoztatható személyi számítógép megalkotásával érdemelte ki a díjat odaítélő amerikai National Academy of Engineering elismerését. William Wulf, a szervezet elöke elmondta, hogy a mindennapi életünkre drámai kihatással járó technológiai eredmény körülményeiről igazán csak kevesen tudnak.

A hetvenes évek elején a Xerox Palo Alto Research Centerben dolgozó négy mérnök az "Alto" számítógép kifejlesztésén munkálkodott. Az 1973-ban elkészült Alto az első alkalmazott hálózatra kötött PC volt. A háromgombos egérrel, lemezmeghajtókkal, menükkel és ikonokkal rendelkező grafikus felhasználói felülettel ellátott asztali számítógép a manapság használatos PC-k első modelljének tekinthető.

Az Alto teljesen megváltoztatta a számítógépes kultúrát, állítja Kay, aki valaha szoftereket tervezett a gépre, jelenleg pedig vezető beosztást tölt be a HP Labsnél. Taylor, a díjazottak egyike, aki 1970 és 1983 között vezette a kaliforniai Palo Altóban található laboratóriumot, egy sajtónyilatkozatban elmondta, hogy a hálózati PC a 20. század egyik legjelentősebb innovációja.

A többi kitüntetett közül Lampson, aki jelenleg a Microsoft alkalmazásában áll, célja, hogy számítógépek segítségével kiküszöbölhetvővé váljanak a halálos közúti balesetek. Thacker élete kihívásának azt tekinti, hogy minden gyermek számára biztosíthatni lehessen számítógépet, és a technológiát az oktatás fejlesztésére fordítanák.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 26. 07:35

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.