Szerző: roberto

2003. augusztus 20. 09:36

CuckOOo: KDE-OpenOffice integráció

Az asztali Linux rendszerek régi problémája, hogy a legjobb

Az asztali Linux rendszerek régi problémája, hogy a legjobb nyílt forráskódú linuxos irodai programcsomag, az OpenOffice nehezen integrálható mind a GNOME, mind a KDE környezetekbe. A legtöbb amit eddig tehettünk, hogy a környezetek fájlkezelőiben az irodai programcsomag által kezelt fájltípusokhoz (szöveges dokumentumok, táblázatok, bemutatók) hozzárendeltük a megfelelő OpenOffice binárist, és természetesen a rendszer menüibe felvettük az OpenOffice ikonokat. Arról viszont csak álmodozhatott a felhasználó, hogy az OpenOffice-ból a kedvenc desktop környezetéhez igazodó, komponensalapú csomag válik, amelynek szolgáltatásai más alkalmazásokban is felhasználhatóak lesznek.

A napokban azonban megjelent a KDE objektumorientált, komponensalapú keretrendszerére, a KPartsra épülő OpenOffice-kiegészítés, amely lehetővé teszi, hogy a KDE fájlkezelőjében, a Konquerorban megnyissuk az OpenOffice által kezelt fájlokat. A CuckOOo névre keresztelt program az OpenOffice 1.1-hez készül, egyelőre még csak megnézni lehet vele a dokumentumok tartalmát, ám a technológia nagyon ígéretes, később nyomtatási, keresési és írási funkciókkal is kiegészülhet a csomag. A CuckOOo-t egy cseh programozó, Jan Holesovsky fejleszti, a 0.1-es verzió forráskódja a fejlesztő honlapjáról tölthető le.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról