HWSW

Új kombó Wi-Fi chipek sorozatgyártását kezdte meg az Atheros

[News.com] Az Atheros Communications bejelentette legújabb kommunikációs chipjeit, melyek megoldást jelenthetnek a különböző szabványra épített Wi-Fi hálózatok között barangoló felhasználók eszközcsere miatti problémáira. A cég sorozatgyártás alatt lévő kombó chipjei ugyanis a 802.11 szabvány a, b és g specifikációinak is megfelelnek, mindhárom hálózaton működőképesek.

[News.com] Az Atheros Communications bejelentette legújabb kommunikációs chipjeit, melyek megoldást jelenthetnek a különböző szabványra épített Wi-Fi hálózatok között barangoló felhasználók eszközcsere miatti problémáira. A cég sorozatgyártás alatt lévő kombó chipjei ugyanis a 802.11 szabvány "a", "b" és "g" specifikációinak is megfelelnek, mindhárom hálózaton működőképesek.

A kaliforniai Atheros ügyvezető vezérigazgatója, Craig Barratt szerint a közeljövőben, akár már 6 hónapon belül elképzelhető az ilyen chipekre épített, univerzálisan használható kommunikációs eszközök széleskörű elterjedése. A vállalat új chipjeire körülbelül 40 eszközgyártó épít júliustól hálózati eszközöket.

A Wi-Fi chipek ára folyamatosan esik, a számtalan gyártó ezért egyre olcsóbb eszközöket dob piacra. A hazai piacon is kapható már 10e Ft körüli áron 802.11b szabványnak megfelelő, USB-s felülettel ellátott Wi-Fi vezeték nélküli adapter. Az Atheros szerint a kombinált chipek piacán is hasonló áresés figyelhető meg, a 802.11a-b-g PC-kártyák ára 20 százalék csökkenést feltételezve 50-75 dollár körül várható.

A 802.11b vezeték nélküli chipek ára az első tajvani chipgyártó megjelenése óta zuhan meredeken lefelé. Egyes iparági elemzők szerint az ár további csökkenése addig nem várható, amíg a chipgyártók függnek a rádiófrekvenciás egységet szállító RF Micro Devices (RFMD) vagy Philips Semiconductor vállalatok árképzésétől.

A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/21479/-j-kombo-wi-fi-chipek-sorozatgyartasat-kezdte-meg-az-atheros.html
Író: Ady Krisztián ()
Dátum: 2003. június 05. 15:16
Rovat: digitális otthon