Szerző: Barna József

2003. április 14. 17:40

Megjelent az Intel 875P lapkakészlet, egyelőre processzor nélkül

Az Intel ma a várakozásoknak megfelelően bejelentette a jelenleg hozzáférhető modelleknél 50 százalékkal gyorsabb rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorát és a gyorsabb buszt kezelni képes 875P lapkakészletet. Minthogy azonban a vállalat az utolsó pillanatban néhány hibát fedezett fel az új Pentium 4 chipben, annak forgalmazását elhalasztotta.

[HWSW] Az Intel ma a várakozásoknak megfelelően bejelentette a jelenleg hozzáférhető modelleknél 50 százalékkal gyorsabb rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorát és a gyorsabb buszt kezelni képes 875P lapkakészletet. Minthogy azonban a vállalat az utolsó pillanatban néhány hibát fedezett fel az új Pentium 4 chipben, annak forgalmazását elhalasztotta.

A 875P (korábban Canterwood kódnéven ismert) lapkakészlet az Intel-chipkészletek közül elsőként képes kezelni a 800 MHz-es buszt használó processzorokat. A 875P kétcsatornás DDR400 memóriavezérlővel rendelkezik, támogatja a 8x AGP interfészt, és az ICH5 south bridge-nek köszönhetően képes a SATA meghajtók kezelésére is. Különlegessége a Performance Acceleration Technology (PAT), amely az optimalizált logikának köszönhetően növeli a memória-hozzáférés sebességét.

A lapka további újdonsága az MCH által támogatott, Communication Streaming Architecture (CSA) néven beharangozott megoldás, amely nem takar mást, mint egy 266 Mbyte/sec adatátviteli sebességet garantáló dedikált buszt a hálózati vezérlő számára. A CSA technikai hátterét bemutató dokumentumban a vállalat hangsúlyozza, hogy a dedikált busz révén kiküszöbölhető, hogy az alaplappi chipeket összekapcsoló Intel Hub Architecture (mely szintén 266 Mbyte/sec sebességet biztosít) szűk keresztmetszetté váljon például gigabites hálózati vezérlők használata esetén. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy az Intel kivételével az összes lapkakészlet-gyártó rendelkezik olyan interfésszel, amely bőséges sávszélességet biztosít a chipek közötti kommunikációhoz. A CSA kizárólag az Intel hálózati chipjeivel működik együtt.

A 875P lapka képességeit kihasználó új processzor bevezetése azonban késik. Amint arról ma reggeli hírünkben beszámoltunk, az Intel mérnökei a tesztelés utolsó fázisában néhány hibát találtak az új, 3 GHz-en futó Pentium 4 processzorban, a vállalat ezért döntött úgy tegnap, hogy a egyelőre nem hozza forgalomba a processzort. Amint George Alfs, az Intel szóvivője a CNET-nek elmondta: "Néhány rendellenességet [tapasztaltunk], így ideiglenesen leállítottuk a termék szállítását. Jelenleg vizsgáljuk a problémát, és reményeink szerint a forgalmazás hamarosan megindulhat." A processzorból a legtöbb jelentős PC-gyártó rendelt már, ám az azzal szerelt konfigurációk még nem kerültek a felhasználókhoz.

Ezer darabos közvetlen megrendelés esetén a 875P lapkakészlet integrált szoftveres RAID megoldással 53 dollárba, anélkül 50 dollárba kerül, és azonnal megvásárolható. A 3 GHz-es Pentium 4 processzor ára 417 dollár, megjelenése "néhány héten belül" várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról