:

Szerző: Vörös Péter

2002. november 22. 18:31

A Flextronics szerint az ügyfelek optimistábbak a 2003-as eladásokat illetően

Flextronics [Bloomberg] A világ harmadik legnagyobb, elektromos berendezéseket előállító szerződéses (EMS) gyártója, a Flextronics International csütörtökön a tőzsdezárás után közölte, hogy a jövő évi forgalom magasabb lehet a várakozásoknál, mivel az ügyfelek optimistábbak a forgalomkilátásokkal kapcsolatban.

A Flextronics megerősítette a harmadik pénzügyi negyedéves nyereségelőrejelzését, a cég várhatóan részvényenként 9-12 centes nyereséget és 3,4-3,6 milliárd dolláros forgalmat fog elérni. A szingapúri központú vállalat nem tett közzé előrejelzést a következő évre vonatkozóan.

Michael Marks, a cég elnök-vezérigazgatója közölte, hogy az ügyfelek erősebb javulást várnak 2003-ban, mint alig néhány hónappal ezelőtt. A Flextronics számítógépeket, nyomtatókat, mobiltelefonokat és más eszközöket gyárt olyan megrendelőknek, mint a Microsoft, a Hewlett-Packard, a Motorola, a Cisco Systems és az Ericsson.

"Úgy tűnik, hogy az ügyfelek valamelyest optimistábbak, és abban reménykedünk, hogy 2003 kissé jobb lesz várakozásainknál" -- mondta Marks. "Megrendeléseink növekednek, a gyártókapacitás kihasználtsága emelkedik, szinte minden területen javulás várható."

A Hewlett-Packard, a Flextronics legnagyobb ügyfele a héten közölte, hogy meghaladta a negyedik pénzügyi negyedéves előrejelzéseket. A mobiltelefon-megrendelők helyzete is javul, mondta Bob Dykes, a cég pénzügyi vezérigazgatója. "Az üzletmenet kissé jobb, de azért egyértelmű, hogy még mindig a recesszió van".

A Flextronics októberben csökkentette a harmadik pénzügyi negyedéves előrejelzését. A cég akkor közölte, hogy a szezonális visszaesés az általánosnál nagyobb lesz, mivel az ügyfelek lassúbb negyedévre számítottak. Ez az előrejelzés egyébként változatlan marad, mondta Marks.

Már korábban is jelentős elbocsátásokra és gyárbezárásokra került sor az ügyfelek kiadásainak csökkenése miatt, a Flextronics most további elbocsátásokra és gyárbezárásokra számít. A cég ebben a negyedévben fog dönteni arról, hogy további nyák-gyárakat zárnak be Észak-Amerikában és Európában, mondta Marks.

A további gyárbezárások jót tesznek a Flextronicsnak, mondta Jim Savage, a Thomas Weisel Partners LLC elemzője. "Óriási a túlkapacitás az iparágban. Ha a cég jelentősen tudja csökkenteni a veszteséges üzletágakat és ennek valódi hatása lesz a nyereségre, akkor, úgy érzem, hogy a befektetők pozitívan fognak reagálni."

A First Call által megkérdezett elemzők szerint a cég pro forma nyeresége részvényenként 11 cent, forgalma pedig 3,48 milliárd dollár lesz a jelenlegi, decemberben véget érő, harmadik pénzügyi negyedévben. Egy évvel korábban a vállalat nettó nyeresége 82 millió dollár (részvényenként 16 cent), forgalma 3,45 milliárd dollár volt.

A Flextronics részvényárfolyama pénteken eddig 49 centtel (4,67 százalékkal) 10,99 dollárra emelkedett. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 5,47-29,99 dollár között volt, az idén eddig 56 százalékkal csökkent a részvényárfolyam.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.