Szerző: mz

2000. május 3. 22:19

Új HP készülékek

A Hewlett-Packard új készülékeket mutatott be. Igazából nyomtatót akartam írni, de a két gép sokkal több, mint egyszerű nyomtató. Egyikük a LaserJet 8550 sorozat legerősebb, CLJ 8550 MFP névre hallgató tagja. Egyszerű, otthoni felhasználók valószínűleg nem fognak beállítani a sarokba egy hasonló nyomtató- és másológépet, de - amint a HP ezen a területen elért 70 százalék körül mozgó piaci részesedése is alátámasztja - a vállalati fogyasztók már érdeklődhetnek iránta. A cég felmérései alapján Európában a hasonló, nagyteljesítményű, jellemzően hálózatban használt nyomtatókat 75 százalékban azok használják, akik egy-egy nagyobb cégnél komolyabb grafikai tudás nélkül készítenek kisebb-nagyobb mennyiségben például szórólapokat, kérdőíveket, reklámanyagokat, katalógusokat.
A LaserJet 8550-es sorozat öt tagú, az alapgép 200 MHz-es processzorral, 32 Mbyte beépített memóriával rendelkezik. A komolyabb darabok 64 Mbyte memóriával, illetve beépített, 3,2 Gbyte-os merevlemezzel érkeznek. A kimondottan grafikák nyomtatásához szánt GN pedig 300 MHz-es processzorral, és 128 Mbyte memóriával kapható.
A Hp új nyomtatói több, nagyobb munkahelyeken rendkívül praktikus szolgáltatással rendelkeznek. Ilyen a próbanyomtatási lehetőség, melynél nagyobb példányszámban küldünk a nyomtatóra egy-egy anyagot, de a sorozat legyártása előtt azt ellenőrizni akarjuk. Ebben az esetben a nyomtató csak az első példányt nyomtatja ki, a többit akkor készíti el, ha mindent rendben találtunk, és megadjuk rá az engedélyt. A személyes adatok biztonságos nyomtatását segíti a személyes munkák funkció, melynél csak akkor készül el a nyomat, ha a - hálózati - nyomtatóhoz odaérve megadjuk neki a PIN-kódunkat. Így elkerülhető, hogy személyes, bizalmas jellegű dokumentumainkat más, a géphez előbb odaérő munkatárs elolvassa. Az eltárolt feladatok a gyakran, változtatás nélkül használt nyomtatványok tárolását teszi lehetővé a készülék merevlemezén.
Javítottak a készülékek színkezelésén, így azok automatikus Pantone kalibrációra képesek. A kalibrációt a komolyabb grafikai programok, így az Adobe, Macromedia, Corel termékei ismerik, alkalmazzák. Lehetőség van pdf kiterjesztésű fájlok közvetlen, a nyomtató illesztőprogramjának igénybevétele nélküli nyomtatására is. A nyomtatás 600 dpi felbontásban történik, melyet a ImageREt technológia segítségével úgy javítanak fel, hogy a végeredmény ennél egy kategóriával jobbnak látszik.
A 8550-as készülékekhez egyéb berendezések, így tűzőgép, leválogató is csatlakoztatható, így teljes sort hozhatunk létre, például katalógusok gyártásához: a nyomtatás után a megmaradt margók levágása és a lapok füzetté való összetűzése emberi beavatkozás nélkül történik meg.

A másik készülék a kisebb irodáknak, esetleg otthoni felhasználóknak szánt G55-ös, szintén multifunkciós modell. A kimutatások szerint az utóbbi években folyamatosan nőtt a hasonló készülékek népszerűsége, hiszen azok többféle előnnyel is rendelkeznek: kevesebb helyet foglalnak, mintha külön vásárolnánk meg egy nyomtató - szkenner - fénymásoló együttest, kevesebbe is kerülnek, illetve ily módon csak egyetlen készülék kezelését kell elsajátítanunk. A G55 egy síkágyas szkennert, egy másolót és egy nyomtatót egyesít magában. Teljesítménye 9-12 oldal/perc körül mozog, attól függően, hogy másolunk, vagy nyomtatunk vele, illetve ezt fekete-fehérben, vagy színesben tesszük. Támogatja a PhotoREt III technológiát, USB és párhuzamos csatlakozóval van ellátva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról