Szerző: Vörös Péter

2002. október 28. 09:07

A Palm bemutatta csúcskategóriás Tungsten kéziszámítógépeit

A Palm bemutatta csúcskategóriás, színes kijelzővel szerelt kéziszámítógépeit, a Tungsten T és Tungten W modellt.

A Palm bemutatta csúcskategóriás, színes kijelzővel szerelt kéziszámítógépeit, a Tungsten T és Tungten W modellt.

A Tungsten T a Palm OS 5 operációs rendszerre épül, a gép lelke a Texas Instruments OMAP1510 processzora. A kijelző 16 bites, színes, felbontása 320x320 pixel. A tenyérgép memóriája 16 Mbyte, de SecureDigital kártyákkal természetesen tetszőleges méretre bővíthető. A készülék beépített Bluetooth adóvevővel is rendelkezik. A Tungsten T-t beépített lítium-ion akkumulátor működteti, a gyártó állítása szerint átlagos használat mellett akár egy hétig is.

A Palm Tungsten T kéziszámítógéphez gyárilag összesen 19 alkalmazás jár, köztük az Acrobat Reader Palm OS-en futó verziója, számos kommunikációs program (WAP- és webböngésző, SMS), valamint játékok (Scrabble, Monopoly). A Palm Tungsten T azonnal megvásárolható, az ajánlott kiskereskedelmi ára 499 dollár, azaz mintegy 124 ezer forint.

Szintén ma debütált a vezeték nélküli adatátvitelre felkészített Tungsten W tenyérgép, amely a Motorola Dragonball VZ processzorra épül, a Palm OS 4.1 operációs rendszert futtatja és az egyszerű adatbevitel érdekében beépített billentyűzettel rendelkezik. A számítógép kijelzője megegyezik a Tungsten T-ben használt 320x320 pixel felbontású, 16 bites színes TFT-vel.

A Tungsten W egy beépített háromsávos GSM/GPRS mobiltelefon segítségével képes a vezeték nélküli adatátvitelre. A Palm bejelentése szerint ugyan a készülék elsősorban aadtkommunikációra lett kifejlesztve, természetesen hanghívásra is használható, amihez a gyártó headsetet is mellékel. A készüléket Bluetooth adóvevővel is ellátták.

A Palm bejelentette, hogy a világ négy vezető mobilszolgáltatója fogja kínálni a Tungsten W kézigépet, köztük az AT&T Wireless, a Vodafone, a kanadai Rogers AT&T Wireless, valamint az ázsiai SingTel. A készülék 2003 elején kerül kereskedelmi forgalomba, a listaára 549 dollár (~136 ezer forint).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról